Bekijk de uitzending van EenVandaag: o.a. nieuw meldpunt Zorgwekkend gedrag terug

Vr 9 oktober 2020 | 18:15 EenVandaag: o.a. nieuw meldpunt Zorgwekkend gedrag

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van EenVandaag: o.a. nieuw meldpunt Zorgwekkend gedrag gemist? Bekijk hier naar EenVandaag: o.a. nieuw meldpunt Zorgwekkend gedrag gemist.

EenVandaag: o.a. nieuw meldpunt Zorgwekkend gedrag

Datum
Vr 9 oktober 2020
Tijd
18:15 tot 18:35
Zender
NPO 1
Genre
Informatief
Acteurs
Jaap Jongbloed
Officiële Twitter
@eenvandaag
Deel-url
gids.tv/25182550

Onderwerpen van deze uitzending

Nieuw meldpunt moet ervoor zorgen dat verwarde personen sneller hulp krijgen, families zijn er blij mee
2 jaar na het advies is dan eindelijk het landelijk meldpunt Zorgwekkend gedrag van start gegaan. Geen kliklijn, maar een telefoonnummer voor burgers met échte zorgen over verward gedrag. Ze is 'echt heel erg blij' met het landelijke meldnummer. Joke van der Meulen, jaren geleden lid van het Schakelteam voor Personen met Verward Gedrag en bovenal ervaringsdeskundige als moeder van een zoon die af en toe verward gedrag vertoont. "Er zijn zeker momenten geweest dat ik dacht: oh wat had ik graag dat meldnummer willen bellen."

Cruciale weken breken aan voor brexitdeal: 'No deal' is serieuze optie voor Boris Johnson
De Britse premier Johnson heeft het deze weken moeilijk. Er is kritiek op zijn coronabeleid en sinds hij zelf ziek werd, lijkt hij zijn charisma kwijt. Toch schrikt een no deal-brexit hem ondanks de coronacrisis niet af, zegt de Britse journalist Foster. Peter Foster is één van de meest ingevoerde journalisten in het brexitdossier, hij schrijft er sinds 2015 over voor de Financial Times. En terwijl sommigen speculeren dat een getergde Boris Johnson makkelijker akkoord zal gaan met een brexitdeal, denkt Foster van niet.

Kijk maar goed naar de paddenstoelen die nu in het bos staan, door stikstof kunnen het zomaar de laatste zijn
De herfst is weer begonnen. Normaal gesproken een feest voor paddenstoelenliefhebbers, maar dit jaar is mycoloog Martijn Oud niet zo vrolijk. Door een stijgend stikstofgehalte sterven er steeds meer soorten uit. En dat gaat weer ten koste van onze bossen. Paddenstoelen zijn een typisch herfstverschijnsel, staan in honderden kookboeken en zijn een veel besproken fenomeen in sprookjes. Minder bekend is dat ze heel belangrijk zijn voor het in stand houden van onze bossen.

Verpleegkundigen willen dat quarantaineregels ook voor hen gelden: 'Uitzondering is te gek voor woorden'
Is je partner of kind positief getest op corona, dan mag ook jij niet naar werk. Deze regel hoort voor iedereen te gelden, maar voor verpleegkundigen is er wegens personeelstekort een uitzondering. En daar is ruim driekwart van hen niet blij mee. Mocht de zorgcontinuïteit in gevaar komen, dan is er voor zorgmedewerkers een uitzondering op de quarantaineregels mogelijk. Verpleegkundigen laten massaal weten hier niet blij mee te zijn, zo blijkt uit een enquete van NU'91, de belangenorganisatie voor verzorgenden en verpleegkundigen. Ze zijn vooral bang kwetsbare patiënten of collega's te besmetten. Wat er gebeurt als er een uitbraak plaatsvindt onder het personeel zien we op dit moment in het Zuyderlandziekenhuis in Geleen. 20 medewerkers testten daar positief, waaronder drie artsen.

EenVandaag: o.a. nieuw meldpunt Zorgwekkend gedrag op tv

.