Bekijk de uitzending van EenVandaag: o.a. minder draagvlak voor coronamaatregelen terug

Do 1 oktober 2020 | 18:15 EenVandaag: o.a. minder draagvlak voor coronamaatregelen

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van EenVandaag: o.a. minder draagvlak voor coronamaatregelen gemist? Bekijk hier naar EenVandaag: o.a. minder draagvlak voor coronamaatregelen gemist.

EenVandaag: o.a. minder draagvlak voor coronamaatregelen

Datum
Do 1 oktober 2020
Tijd
18:15 tot 18:45
Zender
NPO 1
Genre
Informatief
Acteurs
Jaap Jongbloed
Officiële Twitter
@eenvandaag
Deel-url
gids.tv/25133097

Onderwerpen van deze uitzending

Minder mensen willen meewerken aan de coronamaatregelen, vooral kiezers van FVD zijn het zat
Gaan we ons strikt aan de nieuwe coronaregels houden nu de tweede golf een feit is? Ruim driekwart (79 procent) is dat wel van plan. Maar één op de zes ziet dat niet zo zitten. Vooral FVD-kiezers zien er de noodzaak niet van in. Het kabinet kondigde maandagavond in een persconferentie een flink pakket met strengere maatregelen aan. EenVandaag vroeg aan ruim 26.000 mensen of zij van plan zijn zich hieraan te houden. De grootste groep (79 procent) zegt dit heel streng (32 procent) of redelijk streng (47 procent) te doen. Zij willen zich nu weer extra inspannen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Het cijfer ligt lager dan tijdens de lockdown in april, toen zei 92 procent zich aan de regels te houden.

Tijdlijn: hoe het mondkapje dat niet zou helpen tegen corona er uiteindelijk toch kwam
Wel dragen, niet op doen, misschien toch: nog nooit ging het in ons land zo lang over het mondkapje. Nu is er een landelijk advies om het m-woord toch te dragen. Zo kwam dat (eindelijk, voor sommigen) tot stand. De lijn van het RIVM was van het begin af aan duidelijk: er is geen wetenschappelijk bewijs voor het effect van het dragen van mondkapjes tegen verspreiding van het coronavirus. Het kabinet hield lang vast aan het advies van het RIVM. Maar de discussie werd intussen gevoerd.

Moeders in Wijk aan Zee pikken vervuiling Tata Steel niet langer en eisen gezonde lucht voor hun kinderen
Dat staalfabriek Tata Steel naast Wijk aan Zee ligt en dat er daardoor soms overlast is, wisten ze wel. Maar uit recent onderzoek komt naar voren dat de lucht viezer is dan gedacht. Daarom eisen de moeders in het dorp schonere lucht voor hun kinderen. De speeltuin in het dorp wordt elke dag schoongemaakt door een schoonmaakploeg van Tata Steel. En naast de speeltoestellen staat een kraantje, zodat kinderen makkelijk hun handen kunnen wassen voordat ze iets in hun mond stoppen. Want de grafietneerslag, die neerdaalt rondom de staalfabriek, is voor jonge kinderen heel gevaarlijk. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM.

EenVandaag: o.a. minder draagvlak voor coronamaatregelen op tv

.