Bekijk de uitzending van EenVandaag: o.a. ventilatie in klaslokalen op orde? terug

Ma 17 augustus 2020 | 18:20 EenVandaag: o.a. ventilatie in klaslokalen op orde?

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van EenVandaag: o.a. ventilatie in klaslokalen op orde? gemist? Bekijk hier naar EenVandaag: o.a. ventilatie in klaslokalen op orde? gemist.

EenVandaag: o.a. ventilatie in klaslokalen op orde?

Datum
Ma 17 augustus 2020
Tijd
18:20 tot 18:50
Zender
NPO 1
Genre
Informatief
Acteurs
Roos Moggré
Officiële Twitter
@eenvandaag
Deel-url
gids.tv/24894543

Onderwerpen van deze uitzending

Ventilatie in het klaslokaal op orde? 'Iedere school zou een CO2-meter moeten hebben'
In de regio Noord zijn de scholen vandaag weer begonnen. Veel docenten zijn blij dat ze weer mogen, maar ze hebben ook zorgen over de ventilatie. Hoogleraar Ventilatietechniek Wim Zeiler vindt de zorgen terecht en komt met concreet advies: een CO2-meter. Zeiler, die verbonden is aan de Technische Universiteit Eindhoven, is gespecialiseerd in de ventilatie op scholen. Hij vindt dat het Outbreak Management Team (OMT) met ventilatiedeskundigen moet samenkomen om de pijnpunten rondom ventilatie op scholen te analyseren. Maar volgens Zeiler kunnen scholen op korte termijn ook al actie ondernemen, om de luchtkwaliteit te controleren.

Quarantaineplicht en boete bij overtreding kan ook nu al, maar is nog niet zo eenvoudig geregeld
Hoewel de Tweede Kamer er vorige week een stokje voor stak, is een quarantaineplicht op dit moment mogelijk. Burgemeesters kunnen iemand ertoe verplichten. "Maar het is nogal omslachtig", zegt hoogleraar Straatsrecht Jerfi Uzman. Om iemand verplicht in quarantaine te plaatsen kan de burgemeester een beroep doen op de Wet Publieke Gezondheid. Uzman: "Op basis van advies van de GGD kunnen zij zeggen: 'Je bent in nauw contact geweest met iemand die corona heeft en daarom plaatsen we jou in quarantaine.'"

Politie Midden-Nederland niet blij dat Mark Rutte spreekt van 'losgeslagen tuig' na rellen Utrecht
Politiechef Midden-Nederland Martin Sitalsing vindt de woorden van premier Rutte over de rellende jongeren niet effectief. "Ik zou het niet zo zeggen", reageert hij. Rutte noemde de rellende jongeren in Utrecht en Den Haag vanmorgen 'losgeslagen tuig'. Premier Rutte pakte ook de ouders van de rellende jongeren aan in zijn uitspraak vanmorgen. "Het is losgeslagen tuig, waarvan de ouders niet ingrijpen", zei Rutte. Maar dat is volgens Sitalsing niet passend. "Ik ben blij met de steun van de premier voor de politie, maar we doen heel veel ouders tekort door het te veralgemeniseren als er wordt gezegd: 'waar zijn de ouders?' Er zijn veel ouders die wel degelijk wat doen. Er zijn heel veel mensen in de wijk die het absoluut niet oké vinden wat er gebeurt. Om het helemaal te veralgemeniseren, helpt op lange termijn absoluut niet."

EenVandaag: o.a. ventilatie in klaslokalen op orde? op tv

.