Bekijk de uitzending van EenVandaag: o.a. corona-opsporing met honden terug

Vr 7 augustus 2020 | 18:20 EenVandaag: o.a. corona-opsporing met honden

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van EenVandaag: o.a. corona-opsporing met honden gemist? Bekijk hier naar EenVandaag: o.a. corona-opsporing met honden gemist.

EenVandaag: o.a. corona-opsporing met honden

Datum
Vr 7 augustus 2020
Tijd
18:20 tot 18:50
Zender
NPO 1
Genre
Informatief
Acteurs
Rik van de Westelaken
Officiële Twitter
@eenvandaag
Deel-url
gids.tv/24835743

Onderwerpen van deze uitzending

Kabinet moet corona-opsporing met honden serieus nemen, zegt internist: 'Sneller en efficiënter dan huidige tests'
In het buitenland gebeurt het al: honden inzetten bij het testen op COVID-19. Dit zou het kabinet ook moeten overwegen, vindt internist Yvo Smulders. Uit recent onderzoek blijkt dat honden besmette mensen kunnen 'ruiken', nog voor er symptomen zijn. Het is misschien niet iets waar je meteen aan denkt bij het coronavirus, maar honden zouden weleens een belangrijke rol kunnen gaan spelen in het opsporen ervan. "De hondenneus als detectiemiddel is veel gevoeliger en goedkoper dan onze beste apparaten", vertelt Smulders, die in het verleden onder meer onderzoek deed naar het inzetten van honden bij het opsporen van darmkanker.

Hoe de 'muienradar' ons kan helpen tegen de gevaarlijke zeestromen
Zodra het zomer wordt en mensen naar de stranden trekken zijn deze er ook weer: de incidenten bij muien. Zwemmers worden meegesleurd in de zee, soms met dodelijke afloop. En er was een systeem dat hierbij kan helpen: de muienradar. Het klinkt een beetje als buienradar, maar het is een radar om gevaarlijke muistromen op te kunnen sporen. Het is een extra tool voor de reddingsbrigade om het zwemmen in zee veilig te houden. De muienrader was veelbelovend en de eerste resultaten waren hoopgevend. Toch kwam de muienradar er niet en ligt het experiment nu stil.

Uitvaartbegeleider moet nabestaanden vragen om gasten te wijzen op coronaregels: 'Naar mij luisteren ze niet'
Het was de bizarre realiteit: 30 mensen bij een begrafenis. Maar nu er geen maximaal aantal gasten meer is, is de situatie nog lastiger geworden, merkt uitvaartbegeleider Monique. Mensen luisteren niet meer naar de regels, al zijn die er gewoon nog. Het aantal overlijdens door corona is afgenomen in vergelijking met de uitbraak in maart en april, maar uitvaartbegeleider Monique van Maurik zit nog steeds in de vicieuze cirkel van corona, vertelt ze. "Mensen hebben een belangrijk stukje nazorg gemist en dat ga je nu merken."

Vrouw overgoten met kokend water in AZC: 'Alle LHBTI-vluchtelingen zijn onveilig in hun AZC'
In AZC Gilze is een vrouw aangevallen door een koppel met kokend water. Het motief is waarschijnlijk anti-homo geweld. En dat komt veel vaker voor. "Alle LHBT'ers in AZC's worden slecht behandeld", zegt Sandro Kortekaas van stichting LHBT Asylum Support. De Nigeriaanse vrouw die werd overgoten met kokend water ligt met zware verwondingen in het ziekenhuis. Het motief van de aanval is zeer waarschijnlijk anti-homogeweld. Helaas geen uniek geval, asielzoekers worden steevast door hun geaardheid niet geaccepteerd in de centra waar ze terecht komen.

EenVandaag: o.a. corona-opsporing met honden op tv

.