Bekijk de uitzending van EenVandaag: o.a. verkiezingskandidaat over democratie Hongkong terug

Za 25 juli 2020 | 00:55 EenVandaag: o.a. verkiezingskandidaat over democratie Hongkong

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van EenVandaag: o.a. verkiezingskandidaat over democratie Hongkong gemist? Bekijk hier naar EenVandaag: o.a. verkiezingskandidaat over democratie Hongkong gemist.

EenVandaag: o.a. verkiezingskandidaat over democratie Hongkong

Datum
Za 25 juli 2020
Tijd
00:55 tot 01:20
Zender
NPO 1
Genre
Informatief
Acteurs
Pieter Jan Hagens
Twitter hashtag
#eenvandaag
Officiële Twitter
@eenvandaag
Deel-url
gids.tv/24762970

Herhaling. Onderwerpen van deze uitzending

Gwyneth Ho doet mee aan de verkiezingen in Hongkong en dat is niet zonder gevaar, maar 'als we ons nu niet verzetten, verliezen we de strijd'
Van journalist naar activist naar verkiezingskandidaat: Gwyneth Ho doet alles om zich in te zetten voor democratie in haar Hongkong. Het gevaar van deze toewijding neemt ze voor lief: "Ik zou zelfs kunnen worden opgepakt omdat ik kritiek uit op Beijing." Als journalist deed Gwyneth Ho vorig jaar verslag van een aanval op leden van de pro-democratiebeweging, maar werd zelf ook aangevallen. Er waren toen al ruim een maand grote protesten voor democratische hervormingen aan de gang in Hongkong. "Demonstranten hadden het gevoel dat hun rechten al twintig jaar werden ondermijnd", vertelt ze.

Uitwisselingsstudent Frans bleef juist in Hongkong toen daar protesten uitbraken: 'Waarom zou ik niet ook voor hen vechten?'
Frans Hoorn was op uitwisseling in Hongkong toen daar felle protesten uitbraken. Zijn hogeschool drong aan dat hij terug zou komen, maar Frans deed dat juist niet. Inmiddels is hij wél thuis, maar de ontwikkelingen in de stad volgt hij nog op de voet.

Het mondkapje als 'alarmerende herinnering' helpt ons volgens deze gedragswetenschapper bewust te blijven van de gevaren van corona
Het dragen van mondkapjes wordt voorlopig niet verplicht. Het kabinet benadrukt dat nog niet is aangetoond of mondkapjes medisch effect hebben. Maar gezichtsbedekking zou wel op een psychologische manier kunnen bijdragen aan de bestrijding van het virus. Een straatbeeld vol mondkapjes zou mensen alarmeren. "Het maakt ze bewust van de aanwezigheid van het virus", verklaart gedragswetenschapper en RIVM-adviseur Andrea Evers. "Het psychologisch effect, een alarmerende herinnering, is minstens net zo groot als het medische effect."

Meerderheid voor mondkapjesplicht in cafés, winkels en bij de kapper: 'Meer besef dat virus leeft'
Twee op de drie mensen zijn voor de invoering van een mondkapjesplicht in meer openbare binnenruimtes als het aantal coronabesmettingen blijft groeien. Een mondkapjesplicht op alle openbare plekken, dus ook in de buitenlucht, kan op weinig steun rekenen. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 24.000 leden van het Opiniepanel. Het RIVM meldde dinsdag dat het aantal besmettingen de afgelopen week is verdubbeld: van 534 naar 987 gevallen. Door de groei van het aantal coronabesmettingen zwelt de discussie aan: wat nu? Moeten de coronamaatregelen, na periodes van versoepelingen, nieuw leven worden ingeblazen? Of moet het kabinet het over een andere boeg gooien?

EenVandaag: o.a. verkiezingskandidaat over democratie Hongkong op tv

.