Bekijk de uitzending van EenVandaag: o.a. Halsema wil internationale aandacht voor drukte Amsterdam terug

Do 23 juli 2020 | 18:15 EenVandaag: o.a. Halsema wil internationale aandacht voor drukte Amsterdam

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van EenVandaag: o.a. Halsema wil internationale aandacht voor drukte Amsterdam gemist? Bekijk hier naar EenVandaag: o.a. Halsema wil internationale aandacht voor drukte Amsterdam gemist.

EenVandaag: o.a. Halsema wil internationale aandacht voor drukte Amsterdam

Datum
Do 23 juli 2020
Tijd
18:15 tot 18:50
Zender
NPO 1
Genre
Informatief
Acteurs
Pieter Jan Hagens
Officiële Twitter
@eenvandaag
Deel-url
gids.tv/24756615Onderwerpen van deze uitzending

Burgemeester Halsema wil internationale aandacht voor drukte in Amsterdam: 'Het zijn vooral jongeren uit omringende landen'
Het is druk in Amsterdam, te druk wat burgemeester Femke Halsema betreft. Met nieuwe maatregelen wil ze de drukte in de hoofdstad onder controle houden, en zo een nieuwe coronagolf voorkomen. "Dit is buitengewoon zorgelijk." De afgelopen weekenden waren er te veel mensen op de been in de Amsterdamse binnenstad. Vooral in het Wallengebied en de winkelstraten rond de Dam was anderhalve meter afstand houden niet mogelijk was. In de Kalverstraat werd eenrichtingsverkeer ingevoerd en de Wallen gingen zelfs even op slot. Burgemeester Halsema vindt de drukte in haar stad 'buitengewoon zorgelijk'. "Zeker in coronatijd, de kans op besmetting wordt zo veel groter."

'Dit zou ons jaar worden': de band van Jeanne stond op het punt van doorbreken, maar toen brak corona uit
Na een goed ontvangen optreden op Noorderslag leek het WIES, de band van Jeanne Rouwendaal, voor de wind te gaan. 2020 zou het jaar van hun doorbraak worden. Maar toen brak corona uit en nu ligt alles stil. "Iedere muzikant heeft dat op dit moment."

Ex-hoofd Inspectie voor de Gezondheidszorg: 'Test elke passagier van vlucht uit coronabrandhaard'
Het beleid rond vluchten uit coronabrandhaarden is nu volledig gestoeld op goed vertrouwen. Dat moet anders, vindt voormalig hoofd van de Inspectie voor de Gezondheidszorg Wim Schellekens. "Elke passagier op zo'n vlucht moet getest worden." We doen er in Nederland alles aan om een grote nieuwe corona-uitbraak te voorkomen. Toch komen er vliegtuigen vol passagiers uit hoog risico-gebieden als Texas, Californië, Turkije of Bulgarije naar Nederland. "Dat maakt mij ongerust," zegt Wim Schellekens, oud hoofdinspecteur van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. "Mensen uit hoog-risicogebieden kunnen ongehinderd en zonder enige toets de douane passeren. Ik vind dat dat niet kan."

Cafés moeten weer dicht om nieuwe coronabesmettingen te voorkomen, vindt deze viroloog
Moeten cafés opnieuw de deuren sluiten in de strijd tegen corona? Viroloog Janke Schinkel sluit het niet uit. "Cafés zijn een probleem: veel mensen in een kleine ruimte, alcohol in het spel. Dat moeten we echt tegengaan." Schinkel, verbonden aan het Amsterdam UMC, is ongerust. De laatste dagen wordt er in Nederland weer vaker positief getest op corona. "Het kan ineens hard gaan. Toen we eind februari de eerste coronagevallen registreerden, bereikten we 3 weken later een piek. Als ik de drukte in cafés zie, maak ik me echt zorgen." Horecagelegenheden sloten op 15 maart verplicht de deuren. Sinds 1 juli mogen ze weer open, onder de voorwaarde dat gasten onderling anderhalve meter afstand bewaren.

In Sierra Leone ziet arts Erik weinig corona-angst: 'Mensen hebben ebola in hun achterhoofd en dat is veel dodelijker'
Het was afwachten voor de Nederlandse arts Erik Wehrens in Sierra Leone, hoe corona zich daar zou ontwikkelen. Maar ondanks dat besmettingen nu toenemen, daalt de angst. Want het West-Afrikaanse land heeft problemen die groter zijn dat het coronavirus. Het is half april als tropenarts Wehrens beschrijft hoe hij wacht in de stilte voor de storm in Masanga, waar hij in een kliniek werkt, 4 uur rijden van de hoofdstad Freetown. In het land is geen intensive care en er zijn 3 beademingsapparaten. Nu, tegen het einde van juli, kan Wehrens terugblikken op een periode die lijkt te zijn meegevallen.

EenVandaag: o.a. Halsema wil internationale aandacht voor drukte Amsterdam op tv

.