Bekijk de uitzending van EenVandaag: o.a. nieuwe EU-wet moet einde maken aan misbruik keurmerken terug

Za 18 juli 2020 | 18:20 EenVandaag: o.a. nieuwe EU-wet moet einde maken aan misbruik keurmerken

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van EenVandaag: o.a. nieuwe EU-wet moet einde maken aan misbruik keurmerken gemist? Bekijk hier naar EenVandaag: o.a. nieuwe EU-wet moet einde maken aan misbruik keurmerken gemist.

EenVandaag: o.a. nieuwe EU-wet moet einde maken aan misbruik keurmerken

Datum
Za 18 juli 2020
Tijd
18:20 tot 18:50
Zender
NPO 1
Genre
Informatief
Acteurs
Jaap Jongbloed
Officiële Twitter
@eenvandaag
Deel-url
gids.tv/24726156

Onderwerpen van deze uitzending

Nieuwe EU-wet moet einde maken aan misbruik keurmerken: 'Iedereen kan nu een duurzaam logo op de verpakking zetten'
Nederland telt zo'n 250 duurzame keurmerken, maar niet elk keurmerk is even groen als wordt beweerd op de verpakking. Daar moet een einde aan komen, vindt zowel de Autoriteit Consument en Markt (ACM) als het Europees Parlement. De vele keurmerken kunnen leiden tot 'greenwashing', waarbij bedrijven zich duurzamer en groener voordoen dat ze daadwerkelijk zijn. En daar moet een einde aan komen, vindt ACM-bestuursvoorzitter Martijn Snoep. Er zijn nu geen enkele voorwaarden om een duurzaam keurmerk te starten en dat schept onduidelijkheid voor de consument. "Iedereen kan nu een duurzaam logo op de verpakking zetten."

Er verdwijnt voor honderden miljoenen aan geneesmiddelen in de vuilnisbak en dat moet veranderen: 'Hier valt nog een wereld te winnen'
Enorme stapels medicijnen en medische hulpmiddelen belanden elk jaar ongebruikt in de vuilnisbak. Volstrekt onnodig, veel spullen zijn gloednieuw en van uitstekende kwaliteit, zeggen onderzoekers. Hergebruik is lastig, maar niet onmogelijk. In de familie van Joke Jong komt hoog cholesterol voor en daarom slikt ze preventief cholesterolverlagers. Alleen heeft het instellen van de medicatie in haar geval nogal wat voeten in de aarde gehad. Pas bij de derde soort pillen bleven vervelende bijwerkingen uit. Joke kreeg wel elke keer tabletten voor drie maanden mee, met als gevolg dat zich in haar kast de ongebruikte medicijndozen stapelden.

Hoe voedselproducenten opkrabbelen nadat hun bedrijf door corona tot stilstand kwam: 'Het had geen maand langer moeten duren'
Wat gebeurt er met je als je bedrijf van de ene op de andere dag dicht gaat? Het overkwam aspergeboer Erik Verhoeven en vleesverwerker Wim Fontijn half maart. Ze besloten de handen ineen te slaan. Hoe gaat het nu met ze?

EenVandaag: o.a. nieuwe EU-wet moet einde maken aan misbruik keurmerken op tv

.