Bekijk de uitzending van EenVandaag: o.a. institutioneel racisme in Nederland terug

Di 16 juni 2020 | 02:00 EenVandaag: o.a. institutioneel racisme in Nederland

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van EenVandaag: o.a. institutioneel racisme in Nederland gemist? Bekijk hier naar EenVandaag: o.a. institutioneel racisme in Nederland gemist.

EenVandaag: o.a. institutioneel racisme in Nederland

Datum
Di 16 juni 2020
Tijd
02:00 tot 02:25
Zender
NPO 1
Genre
Informatief
Acteurs
Roos Moggré
Twitter hashtag
#eenvandaag
Officiële Twitter
@eenvandaag
Deel-url
gids.tv/24538024

Herhaling. Onderwerpen van deze uitzending

Geen uitnodiging voor sollicitaties en een lager schooladvies: institutioneel racisme ook in Nederland harde realiteit
Een meerderheid, zowel wit als van kleur, erkent dat er institutioneel racisme is in Nederland. Nederlanders van kleur worden opvallend vaker gediscrimineerd door Nederlandse bedrijven, de politie of scholen en universiteiten dan witte Nederlanders. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 39.000 deelnemers van het Opiniepanel. Aan het onderzoek deden bijna 5.000 Nederlanders van kleur mee. Zij deelden in het onderzoek hun ervaringen met Nederlandse bedrijven of instellingen die hen, onbedoeld of bedoeld, discrimineerden. Nog nooit werd er zo'n groot maatschappelijk debat gevoerd over dit institutionele racisme. Gaat het volgens velen tolerante Nederland nog vrijuit?

Waarom het opvallend is dat verdachten flatbrand Arnhem (12 en 13) voor de rechter staan
De 12- en 13-jarige jongens, verdacht van de flatbrand in Arnhem, staan morgen voor de rechter. Nederland is een van de weinige Europese landen dat jongeren van die leeftijd vervolgt. "In landen als Duitsland en Scandinavië kan het vanaf 14, 15 jaar." Nieuwjaar 2020. Het is ruim na middernacht als de jongens vuurwerk afsteken in een flatportiek waar een afgedankte bank is gedumpt. De bank vat vlam en er ontstaat rookontwikkeling. Door de brand blokkeert de lift, waarin een jonge familie opgesloten zit. Zij zijn net op bezoek geweest bij de grootouders. De vader en zijn 4-jarige zoon overlijden. Het drama domineert dagenlang het nieuws.

Meer bewustwording door demonstraties tegen racisme, maar ook ergernis over 'harde toon'
De afgelopen weken kwamen tienduizenden mensen samen bij antiracismeprotesten in Nederland. Zij deden een oproep aan witte Nederlanders: word je bewust van je eigen gedrag. Wat is het effect van die oproep? Kijken mensen kritischer naar zichzelf? EenVandaag deed onderzoek onder ruim 33.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel met een witte huidskleur. Zij vertellen daarin wat zij vinden van de protesten van de afgelopen weken, of het hen aan het denken heeft gezet en of zij hun gedrag erop zullen aanpassen in de toekomst.

Ook forse kritiek van Raad voor de Rechtspraak op spoedwet kabinet: 'Hier moet nog wel even aan gesleuteld worden'
De minister moet 'nog even sleutelen' aan de coronawet. Dat adviseert de Raad voor de Rechtspraak over de wet die eigenlijk op 1 juli moet ingaan. "Als het gaat om grondrechten moet je op je tellen passen." Dat zegt Henk Naves, voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak. Minister De Jonge, die er verantwoordelijk voor is, doet er goed aan om nog eens naar de wet te kijken. "We hebben zorgen over deze wet", zegt Naves. De Raad voor de Rechtspraak vindt dat de wet onduidelijk is voor burgers. "Hij hanteert veel vage normen."

Regionale lockdowns bij tweede coronagolf? 'Zo groot is Nederland niet, het zal tot discussies leiden'
Verschillende coronaregelgeving per plaats of per regio. Het is een van de mogelijkheden bij een tweede coronagolf. Maar voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad waarschuwt dat niet alles regionaal te regelen is. Maatwerk bij een tweede coronagolf. "We werken er wel naartoe", zegt Bruls. "Er wordt gewerkt aan een dashboard om ook regionale verschillen te laten zien. Maar het zal ook veel discussie oproepen. Voor de ondernemer die open mag blijven is het mooi, maar het kan voorkomen dat 20 kilometer verderop alle horeca dicht moet."

EenVandaag: o.a. institutioneel racisme in Nederland op tv

.