Bekijk de uitzending van EenVandaag: o.a. ziekenhuizen langs afgrond tijdens hoogtepunt coronacrisis terug

Do 11 juni 2020 | 01:30 EenVandaag: o.a. ziekenhuizen langs afgrond tijdens hoogtepunt coronacrisis

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van EenVandaag: o.a. ziekenhuizen langs afgrond tijdens hoogtepunt coronacrisis gemist? Bekijk hier naar EenVandaag: o.a. ziekenhuizen langs afgrond tijdens hoogtepunt coronacrisis gemist.

EenVandaag: o.a. ziekenhuizen langs afgrond tijdens hoogtepunt coronacrisis

Datum
Do 11 juni 2020
Tijd
01:30 tot 02:05
Zender
NPO 1
Genre
Informatief
Acteurs
Rik van de Westelaken
Twitter hashtag
#eenvandaag
Officiële Twitter
@eenvandaag
Deel-url
gids.tv/24511434

Herhaling. Onderwerpen van deze uitzending

Ziekenhuizen scheerden langs afgrond tijdens hoogtepunt coronacrisis: 'Hoogste tijd voor richtlijn code zwart'
Wat als er een tekort aan ziekenhuisbedden is en er gekozen moet worden wie wordt opgenomen? Ziekenhuizen in het zuiden van het land waren naar eigen zeggen heel dichtbij dat scenario tijdens de coronapiek. Het is het horrorscenario voor iedere arts, verpleegkundige of ziekenhuisbestuurder: het aantal zieke patiënten is groter dan het aantal bedden in je ziekenhuis. Gevolg: er moet gekozen worden wie nog kan worden opgenomen en wie niet. Intern noemen ziekenhuizen dit 'code zwart'.

9 ziekenhuisbestuurders uit Brabant en Limburg blikken terug op ongekend zware periode tijdens coronapiek
"We hebben een draak bestreden. Hij is nu terug in zijn hok, maar je hoort hem nog steeds grommen." Het is beeldspraak die Jan Harm Zwaveling vaker gebruikt als hij uitlegt wat de impact van corona op zijn ziekenhuis en zijn personeel is geweest. De ziekenhuizen in Brabant en Limburg hebben misschien wel de grootste crisis in hun bestaan doorstaan. Maar nu toch het ergste voorbij lijkt te zijn, zijn de ziekenhuisbestuurders allesbehalve zorgeloos. We blikken met negen bestuurders terug op deze heftige periode.

'Politiek is een hondenbaan': oud-Kamerlid Özdil kreeg een burn-out en was daarmee niet de enige
Het is een naar gezicht: politici die letterlijk omvallen in de vergaderzaal van de Tweede Kamer. Het gebeurde afgelopen periode twee keer en roept de vraag op: is het politieke bedrijf wel gezond? Het korte antwoord luidt: 'Nee'. Afgelopen twee maanden gingen er twee politici letterlijk tegen de vlakte in de Tweede Kamer. Eerst minister Bruno Bruins van Medische Zorg en daarna Tom van der Lee, Tweede Kamerlid voor GroenLinks. Van der Lee is inmiddels gewoon weer aan het werk, maar Bruins moest op doktersadvies stoppen. Minder opvallend waren de gevallen van een aantal Kamerleden die de afgelopen jaren overspannen thuis kwamen te zitten.

Anderhalve meter op middelbare scholen niet te doen: 'Na 3 minuten zijn ze het weer vergeten'
Het is voor middelbare scholen erg moeilijk om leerlingen onderling anderhalve meter afstand te laten houden. De scholen maken zich nu al zorgen over de start van het nieuwe schooljaar. Dat blijkt uit onderzoek van de VO-raad onder ruim 454 schoolleiders. De middelbare scholen zijn inmiddels een week open, maar het is wel flink wennen. Het naleven van de anderhalve meterregel bijvoorbeeld blijkt lastiger dan gedacht. Inzet is zo veel mogelijk leerlingen les geven, maar wel op een verantwoorde manier. Voorzitter van de VO-raad Paul Rosenmöller gaat hierover in gesprek met het kabinet.

Europees Parlement wil betere omstandigheden voor arbeidsmigranten: 'Gelukkig is het kwartje gevallen'
"Gelukkig is het kwartje gevallen", zegt Agnes Jongerius van de PvdA in Brussel over de meerderheid voor het verbeteren van arbeidsmigranten in Nederland. "Ook in Polen en Roemenië denken partijen nu: "Blijf met je poten van onze mensen af." De afgelopen weken was het op meerdere plekken, met name in de vleesindustrie, raak. Er waren tientallen coronabesmettingen bij bedrijven met arbeidsmigranten. "En dat heeft alles te maken met het te dicht op elkaar wonen en te dicht op elkaar in een busjes zitten. We weten het al heel lang, ook de uitzendbureaus weten dat. Om de situatie van arbeidsmigranten te verbeteren is er dus nu een meerderheid voor een resolutie hierover in het Europees Parlement.

EenVandaag: o.a. ziekenhuizen langs afgrond tijdens hoogtepunt coronacrisis op tv

.