Bekijk de uitzending van EenVandaag: o.a. effect vertragen borstkankerdiagnose door corona terug

Di 9 juni 2020 | 18:15 EenVandaag: o.a. effect vertragen borstkankerdiagnose door corona

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van EenVandaag: o.a. effect vertragen borstkankerdiagnose door corona gemist? Bekijk hier naar EenVandaag: o.a. effect vertragen borstkankerdiagnose door corona gemist.

EenVandaag: o.a. effect vertragen borstkankerdiagnose door corona

Datum
Di 9 juni 2020
Tijd
18:15 tot 18:45
Zender
NPO 1
Genre
Informatief
Acteurs
Rik van de Westelaken
Officiële Twitter
@eenvandaag
Deel-url
gids.tv/24503792

Onderwerpen van deze uitzending

'Over 10 tot 30 jaar weten we pas wat het effect is van vertragen borstkankerdiagnose door corona'
'Komende jaren ruim 500 extra borstkankersterfgevallen door impact corona'. Deze verwachting van het ziekenhuis in Bilthoven stond afgelopen weekend in bijna alle kranten, maar dat kunnen we nog lang niet weten zeggen experts. Aan het begin van de coronacrisis, half maart, besloot het ministerie van Volksgezondheid het bevolkingsonderzoek naar borstkanker, darmkanker en baarmoederhalskanker tijdelijk stop te zetten. Zo zouden minder mensen door worden verwijzen naar het ziekenhuis waardoor er meer plek was voor coronapatiënten. Over de gevolgen van het stopzetten van het bevolkingsonderzoek, deelde het Alexander Monro Ziekenhuis in Bilthoven dus een verwachting. Deze 3 deskundigen reageren op de uitspraak van het ziekenhuis.

Op vakantie in coronatijd? Helft blijft thuis deze zomer: 'Hier heb ik controle over de risico's'
We blijven deze zomer massaal thuis of vieren vakantie in eigen land. Veel thuisblijvers vinden het in coronatijd een stuk veiliger om dichtbij huis te blijven (36 procent). Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 29.000 mensen. De helft (48 procent) is niet van plan deze zomer op vakantie te gaan. Thuisblijvers zijn minder bang voor besmetting, omdat ze de regels en risico's beter kennen. Een derde van de ondervraagden (33 procent) gaat wél op zomervakantie: een op de vijf heeft zelfs al geboekt (22 procent) en 11 procent is van plan te gaan. Vooral mensen tussen de 35 en 55 jaar, gezinnen met kinderen en werkenden popelen om eropuit te trekken na maandenlang voornamelijk thuiszitten.

In België mag het met mondkapje, in Nederland niet: 'Van groot belang dat er financiële compensatie voor sekswerkers komt'
In Nederland mogen sekswerkers nu voor 1 september niet aan de slag. Door het uitblijven van inkomsten komen sekswerkers in de problemen. Vooral als financiële hulp vanuit de overheid uitblijft. "We worden gewoon niet gezien als partij." In België mogen deze week sekswerkers weer aan de slag, als ze hun handen wassen en een mondkapje dragen. In Nederland is de startdatum nu nog 1 september. Yvette Luhrs, sekswerker en voormalig voorzitter van belangenorganisatie Proud, ziet collega's die de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen en pleit voor financiële compensatie.

Zo wordt het leger ingezet om de corona-app van minister De Jonge uit te testen
Het is cruciaal voor de vraag of de corona-app er komt: kan de afstand tussen mensen gemeten worden met bluetooth? Hier is veel twijfel over. Hugo de Jonge testte het met hulp van Defensie in nepsituaties: een bioscoop, een metro en een winkelstraat.

EenVandaag: o.a. effect vertragen borstkankerdiagnose door corona op tv

.