Bekijk de uitzending van EenVandaag: o.a. gemeentes maken zich zorgen om 5G terug

Vr 5 juni 2020 | 01:10 EenVandaag: o.a. gemeentes maken zich zorgen om 5G

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van EenVandaag: o.a. gemeentes maken zich zorgen om 5G gemist? Bekijk hier naar EenVandaag: o.a. gemeentes maken zich zorgen om 5G gemist.

EenVandaag: o.a. gemeentes maken zich zorgen om 5G

Datum
Vr 5 juni 2020
Tijd
01:10 tot 01:40
Zender
NPO 1
Genre
Informatief
Acteurs
Rik van de Westelaken
Twitter hashtag
#eenvandaag
Officiële Twitter
@eenvandaag
Deel-url
gids.tv/24477466

Herhaling. Onderwerpen van deze uitzending

Gemeenten vinden het plaatsingsbeleid van 5G-masten te dwingend: 'Wij moeten de regie terugpakken'
Supersnel internet door 5G, gemeenten in Nederland zien kansen en willen het graag. Maar wel willen ze in de uitvoering graag zelf de regie hebben. Ze zijn bang met de kosten te worden opgezadeld en vrezen een verstoring van het straatbeeld. Het is inmiddels een rijdende trein, de invoering van het 5G-netwerk. Binnenkort worden de eerste frequenties geveild. Het is voor gemeenten lastig om zelf nog keuzes te maken, ziet Franc Weerwind. Hij spreekt namens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en is burgemeester van de stad Almere. "Wij moeten de regie terugpakken. Het hele antennebeleid stelt overheden verplicht om mee te werken. Het gaat er nu om goede afspraken te maken."

10.000 extra woonplekken voor daklozen: 'Mooi plan, maar waar is er ruimte?'
Het is door corona misschien wel urgenter dan ooit: extra woonruimte voor daklozen in Nederland. Maar de uitvoering van het plan om 10.000 nieuwe woonplekken te creëren verloopt moeizaam. "Het is een mooi plan, maar waar is er ruimte?" Staatssecretaris Blokhuis maakte in april bekend 200 miljoen euro ter beschikking te stellen voor dak- en thuislozen. Het moet gemeenten helpen oplossingen te vinden voor deze almaar groeiende groep mensen. Maar het vinden van goede plekken blijkt voor gemeenten lastig. Zo gaat het onderbrengen van mensen in reguliere woningen bijvoorbeeld ten koste van 'gewone' woningzoekenden. Toch is er ook ruimte voor optimisme.

In 2014 werd Michaels zoon doodgeschoten door de politie, nu is het George Floyd: 'Er is niks veranderd'
De wereld was in shock na de dood van Michael Brown in 2014. De 18 jaar oude zwarte man werd op straat doodgeschoten door een witte agent. 6 jaar later ziet zijn vader hoe de geschiedenis zich herhaalt. "Ik wilde de video niet afspelen. Ik werd er misselijk van, maar ik heb het toch gedaan." Michael Brown sr. vertelt wat hij voelde toen hij de beelden zag van de gewelddadige dood van George Floyd. Die beelden gingen de wereld over en veroorzaakten protesten in heel de Verenigde Staten en daarbuiten.

EenVandaag: o.a. gemeentes maken zich zorgen om 5G op tv

.