Bekijk de uitzending van EenVandaag: o.a. reserveren voor de kerk terug

Wo 3 juni 2020 | 01:25 EenVandaag: o.a. reserveren voor de kerk

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van EenVandaag: o.a. reserveren voor de kerk gemist? Bekijk hier naar EenVandaag: o.a. reserveren voor de kerk gemist.

EenVandaag: o.a. reserveren voor de kerk

Datum
Wo 3 juni 2020
Tijd
01:25 tot 01:55
Zender
NPO 1
Genre
Informatief
Acteurs
Rik van de Westelaken
Twitter hashtag
#eenvandaag
Officiële Twitter
@eenvandaag
Deel-url
gids.tv/24466309

Herhaling. Onderwerpen van deze uitzending

Het wordt pionieren als de kerk straks weer opengaat: vooraf reserveren en dopen met een schelp aan een stok
Twee woorden komen direct naar boven als predikant Bert van Veluw de afgelopen weken moet omschrijven. 'Onthand', omdat fysiek kerkbezoek niet kon. En het woord 'pionieren', vanwege de inventiviteit om de komende tijd kerkdiensten mogelijk te maken. De afgelopen weken vielen niet mee, zo zegt dominee Van Veluw. Hij preekt in de Hoeksteen, een kerk waar de Hervormde geloofsgemeenschap van IJsselmuiden samenkomt. Vóór Corona kwamen hier op zondagochtend zo'n 800 bezoekers, nu zullen dat er maximaal 30 zijn, simpelweg omdat de RIVM-regels dat voorschrijven. "Toch zijn mensen blij dat de diensten nu weer doorgang kunnen vinden, want met een gezin voor een laptop op zondagmorgen, is toch lastig." Behalve het aantal bezoekers veranderen er wel een aantal zaken.

Dit ene fruitvliegje kan jouw hele fles wijn verpesten en dit is waarom
Het kan weer: lekker op het terras een fles wijn bestellen. Maar wijnkenner Ilja Gort waarschuwt: "1 fruitvlieg kan je hele fles wijn in een klap verpesten." En daar heeft hij helemaal gelijk in. "Een fruitvliegje kan een hele fles wijn om zeep te helpen. Als je op het terras zit, een lekker flesje hebt besteld dat redelijk aan de prijs is en een fruitvlieg vliegt er in, dan is die wijn weg", beweert wijnkenner Gort.

Caféhouders houden hart vast als het gaat regenen: 'Binnen 1,5 meter afstand houden is lastig, vooral later op de avond'
Al weken werd er naar uitgekeken en gistermiddag was het dan zover: de horeca mocht weer open. Maar gisteren scheen de zon en was er buiten volop ruimte. Er zijn grote zorgen over de binnenruimte, zeker als er regen komt. De heropening van de horeca in de Korte Putstraat in Den Bosch is naar volle tevredenheid verlopen. Ondernemers zijn blij dat ze eindelijk weer open mogen. Eind april gaf deze horecastraat in Den Bosch nog massaal gehoor aan de protestactie die werd georganiseerd om als gehele branche meer gezien te worden door de overheid. Gisteren was de sfeer anders. "Geen boetes en veel gezelligheid", vertelt horeca-ondernemer Helga Gerritzen. Maar met de regen in aantocht houden ondernemers het hart vast.

Waarom een demonstratie als die in Amsterdam volgens deze expert het naleven van de coronamaatregelen op het spel zet
Door ruimte te geven aan demonstraties als gisteren in Amsterdam, vreest crisiscommunicatie-specialist Frank Peters dat de bereidheid van het publiek om mee te werken aan coronamaatregelen wordt ondergraven. "Dat is het risico van deze situatie." Om die reden moet een herhaling dan ook worden voorkomen. Want is eenmaal de geest uit de fles, dan krijg je die er moeilijk weer in. De harde les die burgemeester Halsema gisteren leerde is aan haar Rotterdamse collega Aboutaleb alvast niet voorbijgegaan. Specialist op het gebied van reputatiemanagement en crisiscommunicatie Frank Peters ziet de demonstratie van gisteren dan ook als een 'wake up call'.

EenVandaag: o.a. reserveren voor de kerk op tv

.