Bekijk de uitzending van EenVandaag: o.a. gemeenten in financiële problemen door corona terug

Di 26 mei 2020 | 01:10 EenVandaag: o.a. gemeenten in financiële problemen door corona

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van EenVandaag: o.a. gemeenten in financiële problemen door corona gemist? Bekijk hier naar EenVandaag: o.a. gemeenten in financiële problemen door corona gemist.

EenVandaag: o.a. gemeenten in financiële problemen door corona

Datum
Di 26 mei 2020
Tijd
01:10 tot 01:40
Zender
NPO 1
Genre
Informatief
Acteurs
Rik van de Westelaken
Twitter hashtag
#eenvandaag
Officiële Twitter
@eenvandaag
Deel-url
gids.tv/24412705

Herhaling. Onderwerpen van deze uitzending

Gemeenten in financiële problemen door corona: helft verwacht belastingverhoging voor burgers
Bezuinigingen en belastingverhoging zijn onvermijdelijk als het kabinet niet snel met meer steunmaatregelen voor gemeenten komt. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 162 gemeenten in samenwerking met de VNG. Als er geen geld van het Rijk bij komt, voorzien bijna alle gemeenten (87 procent) in het onderzoek de komende maanden een beetje (39 procent) of grote (48 procent) financiële problemen. Veel gemeenten stonden er aan het begin van dit jaar al niet florissant voor door gestegen kosten van de Wmo en de jeugdzorg. Hier komt nu de coronacrisis bovenop. En het einde is nog niet in zicht. Driekwart (77 procent) vreest bezuinigingen waar 'gewone burgers' de dupe van worden. De helft voorziet een belastingverhoging.

Door de coronacrisis leeft IS weer op, het aantal aanslagen neemt toe
Iraakse veiligheidsadviseurs waarschuwen dat terreurorganisatie IS opleeft. De naar schatting 25.000 overgebleven strijders in Irak en Syrië profiteren van de coronacrisis, omdat er nu geen operaties zijn om IS uit te schakelen. Aanslagen nemen toe.

Apeldoorn had nét een miljoenentekort weggewerkt, maar door corona dreigen opnieuw bezuinigingen
Wegvallende parkeerinkomsten, amper nog toeristenbelasting, maar wel meer uitgaven aan bijstandsuitkeringen: de coronacrisis hakt er hard in bij gemeenten. De gemeente Apeldoorn vreest een miljoenentekort. "Vanaf 1 juni mogen hier dertig mensen naar een voorstelling kijken. Maar in een zaal waar 1.300 bezoekers in kunnen, is dat natuurlijk niet te realiseren." Theater Orpheus is, middenin de coronacrisis, één van de grootste hoofdpijndossiers van wethouder financiën Detlev Cziesso van Apeldoorn. "Voor het theater heeft dit grote consequenties. Onze subsidie loopt door, maar normaal gesproken creëren ze ook eigen inkomsten, uit kaartjesverkoop en congressen. Dat valt nu allemaal weg."

Boeren bang voor rampjaar met opnieuw extreme droogte: 'Als dit lang duurt is het einde bedrijf'
Deze meimaand gaat de boeken in als de droogste ooit gemeten. En dat terwijl de zomer nog moet beginnen. Boeren vrezen dat er opnieuw een extreem droog seizoen voor de deur staat. Niet eerder was de maand mei zo dor en droog: normaal gesproken bereiken we dit peil pas in augustus. Gemiddeld is er nu een neerslagtekort van ruim 130 millimeter.

Reclameregels voor kinderen moeten strenger, vindt CDA: 'Als de minister het niet regelt, doen wij het'
Kinderen zien te veel schadelijke reclames op tv en minister Slob van Media doet daar te weinig aan, vindt het CDA. "De regels moeten strenger", zegt de partij. Morgen pleit de partij hiervoor in een kamerdebat. Vooral voor programma's van de commerciële omroepen die niet per se op kinderen gericht zijn, maar wel veel jonge kijkers trekken, moeten strengere regels komen, zegt CDA-Tweede Kamerlid Harry van der Molen. Hij doelt daarmee op programma's als The Voice of Holland. Dat de hoofdsponsor van deze talentenshow een telefoonmerk is, is niet te missen aan de rode bank en het logo dat op veel plekken terugkomt.

EenVandaag: o.a. gemeenten in financiële problemen door corona op tv

.