Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van EenVandaag gemist? Bekijk hier naar EenVandaag gemist.
Bekijk de uitzending van EenVandaag terug
- Datum
- Do 9 april 2020
- Tijd
- 18:15 tot 18:30
- Zender
- NPO 1
- Genre
- Informatief
- Acteurs
- Roos Moggré
- Twitter hashtag
- #eenvandaag
- Officiële Twitter
- @eenvandaag
- Uitzending gemist
- EenVandaag gemist
- Deel-url
- gids.tv/24147354
__Onderwerpen van deze uitzending __
Had ik het coronavirus of was ik verkouden? Bij deze bus geeft een test je snel duidelijkheid
"Was het corona of een 'gewone' verkoudheid of griep?" Het is een vraag die veel mensen bezighoudt. Je laten testen is nog niet voor iedereen mogelijk, maar Dorien van Doorn wil daar met een mobiele test op antistoffen snel verandering in brengen. Tot voor kort had ingenieur Dorien van Doorn het druk met opdrachten bij verschillende hightech-bedrijven, maar door de coronacrisis viel bijna al haar werk weg. De tijd die ze daardoor overhield, gebruikte ze om de Stichting IMtest op te zetten. Een bijdrage leveren om mensen weer vertrouwen en hoop te geven om deze zware tijd te doorstaan, is wat ze wil. Met haar stichting ging ze op zoek naar een test waarbij met één vingerprik duidelijk wordt of je antistoffen tegen het coronavirus in je bloed hebt. Met andere woorden: of je corona hebt gehad. Ze lijkt nu in haar opzet geslaagd: de mobiele test gaat na Pasen het land in.
Onzinbericht of echt nieuws over het coronavirus? Zo kun je het verschil zien
Ze bieden vaste grond onder de voeten in tijden van onzekerheid: factcheckers die zich inzetten tegen soms gevaarlijke onzinberichten. "Er staat nu veel meer op het spel", zegt onderzoeker Alexander Pleijter. Gelukkig kun je ook zelf het nodige doen. 'Hou 10 seconden je adem in en je weet of je corona hebt', 'het virus is ontwikkeld in een Chinees/Amerikaans/Israëlisch laboratorium' of 'blijf na 23.40 binnen want 5 helikopters gaan het hele land desinfecteren': het zijn dit soort berichten die veel schade kunnen aanrichten. Ze zaaien onzekerheid en kunnen mensen in het slechtste geval zelfs aanzetten tot riskant gedrag. "Vooral nu mensen via social media verhalen tegenkomen is het belangrijk dat ze heel snel kunnen opzoeken of iets klopt."
Ziekenhuisdirecteur Sint Maarten is teleurgesteld in Nederlandse steunpakket aan de Antillen
Ziekenhuisdirecteur Kees Klarenbeek is teleurgesteld dat het steunpakket voor Aruba, Curaçao en Sint Maarten een lening is en geen gift. "Als 80 procent van je economie instort, moet je op een andere manier geholpen worden." Vandaag maakte het kabinet een steunpakket bekend om Aruba, Curaçao en Sint Maarten te helpen de klappen van de coronacrisis op te vangen. Van tevoren werd vanaf de eilanden opgeroepen om van een deel van het steunpakket een gift te maken, en geen lening. Onder anderen de lokale leden van het College Financieel Toezicht (CFT) van de eilanden riepen hiertoe op omdat de schuldenberg voor de eilanden volgens hen anders te hoog wordt.