Bekijk de uitzending van EenVandaag terug

Za 8 februari 2020 | 18:15 EenVandaag

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van EenVandaag gemist? Bekijk hier naar EenVandaag gemist.

EenVandaag

Datum
Za 8 februari 2020
Tijd
18:15 tot 18:50
Zender
NPO 1
Genre
Actualiteitenmagazine
Jaar
2020
Twitter hashtag
#eenvandaag
Officiële Twitter
@eenvandaag
Uitzending gemist
EenVandaag gemist
Deel-url
gids.tv/23760926

Onderwerpen van deze uitzending

Doetie boert met maar 75 geiten en wil een voorbeeld zijn voor de rest van de landbouw
Haar geitenkazen komen van een zeldzaam ras en zijn heel exclusief. Voor de sector is ze een duurzaam voorbeeld, zegt de Wageningen Universiteit. Daarom is geitenboerin Doetie Trinks gekozen tot Nederlands succesvolste nieuwkomer in de landbouw. De Friese geitenboerin heeft een missie. Boeren moeten niet stoppen met boeren vanwege de stikstofcrisis, maar juist de toekomst zoeken in kleinschalig boeren. Net zoals zij doet. "Begin vandaag nog, al heb je maar drie koeien."

Racisme op het veld krijgt bij scheidsrechter Makram (15) geen ruimte
"Ik wil geen gescheld en racisme horen op het veld, dat hoort hier gewoon niet." Makram El Jaouhari is scheidsrechter bij de Amsterdamse voetbalclub AFC DWS. Hij is duidelijk: als hij fluit tolereert hij geen racisme op het veld. Als 15-jarige arbiter is hij er tijdens zijn opleiding op voorbereid dat racisme voorkomt tijdens de wedstrijd. "Ik kan er wel mee omgaan, bij de test van de KNVB leer je ook hoe je moet handelen in dit soort situaties." En als spelers zich er toch schuldig aan maken? "Dan krijgen ze een gele of rode kaart en worden ze van het veld gestuurd."

Dat gezellige avondje netflixen vreet energie: 'Het is tijd voor dataschaamte'
De veestapel moet krimpen, we gaan langzamer rijden en schamen ons inmiddels voor ons vlieggedrag. Maar over ons datagebruik maken we ons niet druk, terwijl juist ons surfgedrag ook energie vreet. Volgens Marleen Stikker is het tijd voor dataschaamte. Het is geen leuke boodschap, maar we moeten gaan nadenken over de vraag waar we internet en nieuwe technologie voor willen gebruiken. Iedereen wil graag onbeperkt internet, onbeperkt op Netflix en onbeperkt data consumeren. Ook de techbedrijven willen graag dat alles onbeperkt mag doorgroeien. Maar dat kan niet: datagebruik kost meer energie dan je denkt.

EenVandaag op tv

Buitenland eenvandaag.
Onderwerpen in EenVandaag