Bekijk de uitzending van EenVandaag terug

Vr 7 februari 2020 | 18:15 EenVandaag

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van EenVandaag gemist? Bekijk hier naar EenVandaag gemist.

EenVandaag

Datum
Vr 7 februari 2020
Tijd
18:15 tot 18:35
Zender
NPO 1
Genre
Actualiteitenmagazine
Jaar
2020
Twitter hashtag
#eenvandaag
Officiële Twitter
@eenvandaag
Uitzending gemist
EenVandaag gemist
Deel-url
gids.tv/23754037

Onderwerpen van deze uitzending

'Schuldenmachine' en 'oorzaak van stress en zorgen': studenten willen af van leenstelsel
'Een schuldenmachine', noemen studentenvakbonden het huidige leenstelsel. Gevolg is dat het stelsel ongekend veel zorgen en stress onder studenten blijkt te veroorzaken. Met de actie #nietmijnschuld proberen studenten dit te veranderen. Extreme vermoeidheid, emotionele uitputting, afzien van sociale activiteiten: 40 procent van de lenende studenten heeft last van burn-outachtige klachten door studiekosten. Dat bleek uit een enquête in opdracht van het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO). Met de actie #nietmijnschuld hopen studenten op verlichting. "Ze maken zich gewoon zorgen om de toekomst", zegt Alex Tess Rutten, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond LVSb.

Premier Rutte scheurt tijdens fitnessoefening de pols van minister Knops
Tijdens de wekelijkse fitnesstraining voor leden van het kabinet voorafgaand aan de ministerraad heeft premier Rutte de polsmeniscus gescheurd van minister Knops van Binnenlandse Zaken. Het duo deed samen een bodycore-oefening. Knops moest stil op zijn benen blijven staan terwijl Rutte aan zijn armen rukte. Op enig moment zette Rutte zo veel kracht waardoor er iets knapte in de pols van Knops. Na controle bleek zijn discus, ook wel polsmeniscus genoemd, gescheurd. Minister Knops loopt nu rond met een brace en moet over twee weken op controle.

Rob Jetten roept VVD en CDA op niet samen te werken met 'racistische' FVD
Fractievoorzitter van D66 Rob Jetten vindt het onbegrijpelijk dat VVD en CDA in Brabant mogelijk gaan onderhandelen met Forum om een nieuw provinciebestuur te vormen. "Dit is echt een heel verkeerd signaal." De voorman van de coalitiepartij is absoluut niet te spreken over het feit dat de Brabantse VVD gesprekken wil gaan voeren met Forum voor Democratie (FVD) en het CDA om tot een nieuw provincie bestuur te komen. Jetten noemt het een totaal onbegrijpelijke actie van de liberalen. "Het is een partij die de afgelopen weken racistische uitspraken heeft gedaan. Ik gun als geboren Brabander deze provincie echt een beter bestuur dan dit."

Er is volop racisme in het amateurvoetbal, maar niemand zegt er iets van
'Zwarte piet', 'aap', 'treinkaper'. Een greep uit de racistische uitingen die amateurvoetballers met een getinte huidskleur te horen krijgen. De helft van hen blijkt uit onderzoek van EenVandaag wel eens racistisch te zijn bejegend op de velden. Dat racisme in het profvoetbal voorkomt bleek uit eerder onderzoek van EenVandaag onder aanvoerders van Eerste en Eredivisieclubs. Zaterdag presenteren de KNVB en de overheid een plan om racisme in het voetbal te bestrijden. De maatregelen die tot nu toe bekend zijn, richten zich op misdragende supporters bij profwedstrijden. Dit onderzoek laat zien dat racisme ook regelmatig op het amateursportveld voorkomt.

EenVandaag op tv

Buitenland eenvandaag.
Onderwerpen in EenVandaag