Bekijk de uitzending van EenVandaag terug

Do 6 februari 2020 | 01:30 EenVandaag

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van EenVandaag gemist? Bekijk hier naar EenVandaag gemist.

EenVandaag

Datum
Do 6 februari 2020
Tijd
01:30 tot 02:05
Zender
NPO 1
Genre
Actualiteitenmagazine
Jaar
2020
Twitter hashtag
#eenvandaag
Officiële Twitter
@eenvandaag
Uitzending gemist
EenVandaag gemist
Deel-url
gids.tv/23739890

Herhaling. Onderwerpen van deze uitzending

Baudet 'zet recht wat rechtgezet moet worden' over Marokkanentweet, maar wil van excuses niets weten
"Ik heb rechtgezet wat rechtgezet moest worden", was het commentaar van FvD-voorman Thierry Baudet vandaag op de ophef over zijn 'Marokkanentweet'. Het verwijt dat het om racisme zou gaan noemde Baudet 'absurd'. Het was de eerste keer dat Baudet in persoon reageerde op de tweet die hij afgelopen vrijdagavond verstuurde. In de tweet gaf hij aan dat twee vriendinnen waren lastiggevallen 'door vier marokkanen in een trein'. Later bleek het om NS-controleurs te gaan. Op Facebook had Baudet al laten weten 'te stevig en te snel' te hebben gereageerd.

Klimaatschaamte in de muziekindustrie: naar deze milieuvriendelijke artiesten luister je zonder schuldgevoel
In de muziekindustrie slaat klimaatschaamte toe. Steeds meer artiesten en festivals zetten zich in voor duurzaam muziek luisteren: van gratis kaartjes voor klimaatactivisten tot gerecycled drinkwater van de urine van bezoekers. Beroemde muzikanten vliegen de wereld rond om hun nieuwe albums te promoten. Een noodzaak voor onbekende artiesten om naamsbekendheid te krijgen. Maar de muziekindustrie worstelt met vliegschaamte. Steeds meer bands voelen zich niet fijn bij de klimaatimpact van hun wereldtours. Zij willen hun CO2-voetafdruk verlagen. Ook festivals proberen zo duurzaam mogelijk te zijn.

Mogen crèches niet-gevaccineerde kinderen weigeren? D66 wil er een wet voor, kinderartsen niet
Een initiatiefwetsvoorstel van D66 moet ervoor zorgen dat kinderdagverblijven individueel kunnen beslissen of ze niet-gevaccineerde kinderen accepteren of niet. Artsen vinden het wetsvoorstel gevaarlijk en spreken van schijnveiligheid. De Tweede Kamer debatteert deze week over een wetsvoorstel van D66 dat kinderdagverblijven in staat moet stellen om niet-gevaccineerde kinderen te weigeren als ze dit een te groot risico vinden voor andere kinderen. Dit gebeurt nu al bij sommige crèches, maar er ontbreekt een wettelijke basis die juridische zekerheid geeft en voor het hele land geldt. "Iedereen doet nu maar wat", vertelt een medewerker van een opvangorganisatie die anoniem wil blijven.

Xanders bedrijf ging failliet na cyberaanval: 'Je kan voor honderd dollar een hack bestellen in China'
Jaren hard werken ging in een enkel moment in rook op. Reclameman en ondernemer Xander Koppelmans zag één voor één al zijn documenten 'als een huurmoord' van zijn computer verdwijnen. In april 2015 is het goedlopende reclamebureau van Koppelmans doelwit van cybercriminelen. Voor zijn ogen zag hij hoe alle bestanden van zijn computersysteem werden gewist. Duizenden foto's, filmpjes en bedrijfsinformatie verdwenen en zijn bedrijf ging bankroet. Wie er achter zat weet hij nog steeds niet, maar het lijkt wel degelijk een doelgerichte aanval.

EenVandaag op tv

Buitenland eenvandaag.
Onderwerpen in EenVandaag