Bekijk de uitzending van EenVandaag terug

Za 25 januari 2020 | 01:50 EenVandaag

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van EenVandaag gemist? Bekijk hier naar EenVandaag gemist.

EenVandaag

Datum
Za 25 januari 2020
Tijd
01:50 tot 02:05
Zender
NPO 1
Genre
Actualiteitenmagazine
Jaar
2020
Twitter hashtag
#eenvandaag
Officiële Twitter
@eenvandaag
Uitzending gemist
EenVandaag gemist
Deel-url
gids.tv/23665631

Herhaling. Onderwerpen van deze uitzending

Aantal meldingen seksuele intimidatie op universiteiten stijgt fors
Het aantal meldingen van seksuele intimidatie op universiteiten is in twee jaar tijd bijna verdubbeld. Dat blijkt uit de meest recente cijfers die EenVandaag heeft opgevraagd. In 2018 werden zeker 101 meldingen gedaan bij de vertrouwenspersoon. Dat zijn er een stuk meer dan in 2016 (52) en 2017 (72). De Universiteit van Amsterdam is 'koploper' met 22 meldingen. De meldingen variëren van seksueel getinte opmerkingen tot aanranding. Zo'n 60 procent van de meldingen worden gedaan door studenten, de rest door medewerkers.

Theo werd ziek in fabriek DuPont/Chemours, zijn vrouw Jenny strijdt onverminderd voor een schadevergoeding
Jenny van Ballegooijen en haar man Theo geven niet op. Ze procederen al jaren tegen chemiegigant DuPont in Dordrecht, nu Chemours. De film Dark Waters vertelt het verhaal van de jarenlange juridische strijd in de VS tegen de gifdumpingen van het bedrijf. "Hij is ziek, hij zal nooit meer beter worden, maar daar gaat het niet om. Ik denk, erken het gewoon: er is met foute stoffen gewerkt. Dat zou heel veel rust creëren."

Dirigent Lute Brommer kan niet terug naar zijn familie in het besmette Wuhan
Hij woont in de Chinese plaats Wuhan, maar is sinds vorige week voor een korte vakantie in Nederland. Begin februari zou hij terugvliegen, maar hij weet nu al dat zijn terugvlucht is gecancelled. Zijn vrouw bleef achter in Wuhan. "Nu u het zegt, misschien moet ik me wel even laten testen." De Nederlander Lute Brommer woont en werkt al sinds 2009 in het Chinese Wuhan, de bron van het nu om zich heenslaande Coronavirus. Ietwat onwennig staat hij in de deur, twijfelend of hij nu wel of niet de hand moet schudden. "De incubatietijd is volgens mij twee weken", zegt hij. "Ik denk niet dat ik het heb, maar je weet het nooit."

EenVandaag op tv

Buitenland eenvandaag.
Onderwerpen in EenVandaag