Bekijk de uitzending van EenVandaag terug

Zo 29 december 2019 | 02:10 EenVandaag

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van EenVandaag gemist? Bekijk hier naar EenVandaag gemist.

EenVandaag

Datum
Zo 29 december 2019
Tijd
02:10 tot 02:45
Zender
NPO 1
Genre
Actualiteitenmagazine
Jaar
2019
Twitter hashtag
#eenvandaag
Officiële Twitter
@eenvandaag
Uitzending gemist
EenVandaag gemist
Deel-url
gids.tv/23516275

Herhaling. Onderwerpen van deze uitzending

Geen 'ellendevuur' deze jaarwisseling: Hans en Andrea zijn blij dat Scheveningen niet weer verandert in een veldslag
Hans en Andrea Franse wonen in een appartement aan de boulevard van Scheveningen, de plek waar het een jaar geleden uit de hand liep na het vreugdevuur. De vlammen en het lawaai deden hen denken aan hun jeugd. "Het was een oorlogsgebied." "Het was donker en er was paniek", herinnert Hans. Samen met Andrea kwam hij rond 3 uur 's nachts met de auto thuis in Scheveningen. Ze hadden de jaarwisseling ergens anders gevierd. Vlak voor hun appartement aan de boulevard mochten ze niet verder rijden; het laatste stukje legden ze lopend af. "Iedereen was aan het gillen."

Eindelijk erkenning: Ben werd als tiener in een kliniek mishandeld omdat hij homo is
Ben is blij dat er eindelijk erkenning is, na meer dan 45 jaar. Hij zat als tiener in een psychiatrische kliniek, onterecht. Daar werd geweld gebruikt: Ben zat in de isoleercel of met polsen en enkels vastgebonden. De reden? Hij wilde uit de kast komen.

"Ik wilde uit de kast komen, ik wilde gelukkig zijn. Maar zij wilden me genezen van mijn homofilie", zegt Ben Meijer Hof. Op zijn zeventiende werd hij tegen zijn zin in vastgehouden in een 'krankzinnigengesticht'. Het rapport 'Kwetsbare kinderen onvoldoende beschermd' van onderzoekscommissie De Winter bevestigde dit jaar dat kinderen zoals Ben decennialang te weinig werden beschermd tegen geweld in jeugdzorg. "Ik ben blij dat er eindelijk erkenning en herkenning is voor de slachtoffers die dit is overkomen."

EenVandaag op tv

Tiener auto rapport eenvandaag uitzending homo kliniek jeugdzorg isoleercel appartement scheveningen beschermd erkenning veldslag vlammen lawaai andrea vreugdevuur onderzoekscommissie onterecht geweld jaarwisseling winter kinderen jeugd plek uit de kast thuis geen deze.