Bekijk de uitzending van EenVandaag terug

Vr 27 december 2019 | 18:20 EenVandaag

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van EenVandaag gemist? Bekijk hier naar EenVandaag gemist.

EenVandaag

Datum
Vr 27 december 2019
Tijd
18:20 tot 18:55
Zender
NPO 2
Genre
Actualiteitenmagazine
Jaar
2019
Twitter hashtag
#eenvandaag
Officiële Twitter
@eenvandaag
Deel-url
gids.tv/23513112

Onderwerpen van deze uitzending

Meer koopkracht in 2020? 'Het ziet er goed uit, maar mensen zijn cynisch geworden'
Vrijwel iedereen krijgt volgend jaar meer te besteden door lastenverlichting en wijzigingen in wet- en regelgeving. Althans, zo luiden de prognoses op papier. Maar is het genoeg om de scepsis te doen verdwijnen? Vooral werkenden gaan er in 2020 op vooruit. Zij profiteren van de verhoging van de arbeids- en algemene heffingskorting én aanpassing van de belastingschijven. Dat zijn er nu nog drie, maar dat worden er twee. Vooral de middeninkomens varen daar wel bij. Gezinnen met kinderen genieten ook nog eens voordeel van een stijging van het kindgebonden budget, een toeslag naast de kinderbijslag.

Oppositiepartijen willen jeugdgevangenis in Zuid-Limburg openhouden
Jeugdgevangenis Het Keerpunt in Zuid-Limburg moet open blijven, deze oproep doen GroenLinks, SP en PvdA aan minister Dekker. Begin januari sluit de jeugdgevangenis. 26 jonge gedetineerden worden uit nood ondergebracht in een vrouwengevangenis. Minister Dekker voor Rechtsbescherming nam eerder dit jaar dit besluit om jeugdgevangenis Het Keerpunt in het Limburgse Cadier en Keer te sluiten. Zijn reden: "Er is overcapaciteit." Hij doelt dan op het groot aantal lege cellen.

De nieuwsgebeurtenis van 2019? Protesten van boeren en bouwers tegen stikstofmaatregelen
De protesten van boeren en bouwers tegen de stikstofmaatregelen zijn de nieuwsgebeurtenis van 2019. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder het Opiniepanel. In mei constateerde de hoogste rechter dat Nederland meer stikstof uitstoot dan mag voor de wet. Duizenden projecten, groot en klein, komen hierdoor stil te liggen en het kabinet presenteert maatregelen om de uitstoot terug te brengen. Die maatregelen raken vooral veehouders en bouwers wat zorgt voor een reeks lokale en landelijke acties.

Wim strijdt al 38 jaar voor strengere stikstofregels: 'Ondanks hun grootste aandeel is de stikstofcrisis niet de schuld van de boeren'
Al 38 jaar strijdt Wim van Opbergen voor een betere natuur en een strenger stikstofbeleid. Minstens 2500 keer tekende hij bezwaar aan tegen uitbreidingsplannen van boeren en 500 keer ging hij naar de Raad van State. "Niets doen was geen optie." In mei veegt de hoogste bestuursrechter de zogenaamde PAS-wetgeving van tafel, het Programma Aanpak Stikstof. Nederland, zo oordeelt de rechter, beschermt de natuurgebieden niet genoeg tegen de stikstofneerslag.

EenVandaag op tv

Eenvandaag.
Onderwerpen in EenVandaag