Bekijk de uitzending van EenVandaag terug

Wo 25 december 2019 | 03:05 EenVandaag

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van EenVandaag gemist? Bekijk hier naar EenVandaag gemist.

EenVandaag

Datum
Wo 25 december 2019
Tijd
03:05 tot 03:30
Zender
NPO 1
Genre
Actualiteitenmagazine
Jaar
2019
Twitter hashtag
#eenvandaag
Officiële Twitter
@eenvandaag
Uitzending gemist
EenVandaag gemist
Deel-url
gids.tv/23499468

Herhaling. Onderwerpen van deze uitzending

Strenge toelatingseisen voor pabo leidde tot groter lerarentekort: 'Iedereen met een klein beetje verstand zag het aankomen'
Het huidige lerarentekort is voor een groot deel te wijten aan de strengere toelatingseisen voor de pabo. En daar was voor gewaarschuwd. De kwaliteit van de opleiding is wel omhoog gegaan. "Het aanzien verbetert en trekt op termijn meer mensen aan." Het stuitte in 2015 op forse weerstand: de invoering van de toelatingstoetsen voor Geschiedenis, Aardrijkskunde en Natuur&Techniek voor de pabo, de opleiding voor basisschoolleraren. Er werd gewaarschuwd door schooldirecteuren als Emile van Velsen dat het zou leiden tot een lerarentekort binnen een paar jaar, maar de toelatingstoets werd toch ingevoerd. De critici kregen gelijk: er dreigt nu een tekort van 5000 leerkrachten. Doekle Terpstra, indertijd verantwoordelijk voor de invoering, beaamt dat, maar met een flinke kanttekening: "We hebben een lerarentekort, maar de kwaliteit van de docenten is flink omhoog gegaan."

VVD blijft de grootste, maar ziet winst van 2019 in rook opgaan
Met 27 zetels sluit VVD het jaar af als grootste partij van Nederland. Toch is er reden voor onrust bij de partij, wanneer de jaarbalans van de peilingen van EenVandaag en Ipsos wordt opgemaakt. In de tweede helft van 2019 leek de VVD vruchten te plukken van de daadkracht van het kabinet rond het Klimaat- en Pensioenakkoord. Tegelijkertijd implodeerde concurrent Forum voor Democratie in diezelfde periode door intern geruzie. De VVD klom van 27 zetels in april naar 34 zetels in oktober. Zelden kwam een regeringspartij tussentijds op hetzelfde zetelaantal als bij de laatste verkiezingen.

De valse 'bevrijdingsklok' die Nederland aan de VS cadeau gaf, wordt na 60 jaar eindelijk opgeknapt
Het was een cadeau om onze dankbaarheid te tonen voor de bevrijding: een indrukwekkend klokkenspel voor de Amerikaanse militaire erebegraafplaats Arlington. De klokken zijn nu tijdelijk terug in Nederland voor een opknapbeurt. En dat was hard nodig.

Nieuw dodental protesten Iran gelekt door regime: 'Dat is heel opmerkelijk'
De protesten in Iran van vorige maand zijn keihard de kop ingedrukt door de hoogste leider van dat land, Ayatollah Ali Khamenei. Met veel meer doden dan tot nu toe bekend was, maar liefst 1500. Persbureau Reuters meldde dit aantal van 15000 op gezag van drie anonieme bronnen dicht bij Khamenei en een vierde anonieme overheidsfunctionaris. Dat het bericht uit de hoogste kringen van het regime naar buiten komt, noemt Arabist Leo Kwarten heel opmerkelijk.

Maakt nieuwe diesel de lucht echt schoner? 'Dat kán, mits de lucht die de motor ingaat vies is'
Dat de diesel te maken heeft met een imagoprobleem is niets nieuws onder de zon. Maar volgens Steven van Eijck van de RAI vereniging is de nieuwe dieselmotor zó schoon, dat de lucht er niet viezer maar juist schoner van wordt. Klopt die uitspraak? "Die oudere diesels, dat waren sterk vervuilende auto's en daar moeten we ook gewoon eerlijk in zijn", zei Van Eijck op BNR. Volgens hem is de techniek nu zo vergevorderd dat de moderne dieselauto onmisbaar is geworden in de strijd tegen roet- en fijnstofdeeltjes. "De nieuwste diesels maken de lucht juist schoner en die hebben we nodig om aan betere luchtkwaliteit te komen", zei hij.

EenVandaag op tv

Iran kabinet protesten opmerkelijk verkiezingen nederland opleiding eenvandaag uitzending leiden kwaliteit dodental motor arlington techniek tekort geschiedenis doekle terpstra cadeau ali khamenei onrust vies diesel pabo leerkrachten regime pensioenakkoord forum democratie militaire rai vereniging regeringspartij 60 jaar 1500 terpstra ipsos strengere opknapbeurt imagoprobleem emile dieselauto gewaarschuwd persbureau reuters khamenei ayatollah klokken leo kwarten steven van eijck peilingen steven van velsen forum voor democratie dicht rook lerarentekort 2019 winst reuters deze terug buiten lucht grootste klokkenspel vruchten.