Bekijk de uitzending van EenVandaag terug

Ma 23 december 2019 | 18:20 EenVandaag

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van EenVandaag gemist? Bekijk hier naar EenVandaag gemist.

EenVandaag

Datum
Ma 23 december 2019
Tijd
18:20 tot 18:50
Zender
NPO 1
Genre
Actualiteitenmagazine
Jaar
2019
Twitter hashtag
#eenvandaag
Officiële Twitter
@eenvandaag
Uitzending gemist
EenVandaag gemist
Deel-url
gids.tv/23488648

Onderwerpen van deze uitzending

Van het lachertje naar internationaal visitekaartje: zo werd het Songfestival in Nederland weer op de kaart gezet
Met de deelname van Anouk in 2013 kwam er een einde aan de 8 magere jaren waarin Nederland niet één keer de finale van het Songfestival haalde. "Het ging te lang te veel over de poppetjes en te weinig over de muziek", zegt Songfestivalwinnares Lenny Kuhr. Songfestivalkenner en fan Tony Groenendijk zat vanaf 2000 steeds vaker gekweld naar de Nederlandse inzendingen te kijken. "Daarvoor hadden we nog af en toe een succes. In 1993 werd Ruth Jacott zesde met 'Vrede' en in 1996 werden we zevende met 'De eerste keer' van Maxine en Franklin Brown. Maar vanaf 2004 werden er halve finales georganiseerd, en begonnen we met het inzenden van een flink aantal vreselijke nummers. Noem maar een Sieneke, een Joan of de Toppers. Zo hebben we een hele lijst van namen die gewoon bij voorbaat al gedoemd waren te mislukken. Acht keer op rij hebben we de finale toen niet gehaald."

Hoe duizenden jaren oude mammoetpoep kan bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe antibiotica
Toen in maart 2015 in Rusland een mammoet werd opgegraven aarzelden twee Nederlandse microbiologen geen seconde. Zo'n mammoet is namelijk een buitenkans vanwege de onbekende en stokoude bacteriën, want die kunnen helpen nieuwe antibiotica te ontwikkelen. Bij aankomst op de koudste plek ter wereld mochten de microbiologen het 700 kg zware beest helpen tillen. Eerder was het 40.000 jaar oude dier uit de de permafrost van de Noordelijke IJszee gegraven. De aanwezige internationale groep wetenschappers was dolenthousiast om het stokoude maar goed geconserveerde dier te mogen onderzoeken. Het DNA zou klonen mogelijk maken, maar de Nederlandse microbiologen waren op iets anders uit.

Enorme vluchtelingenstroom op gang vanuit Idlib: 'Er wonen daar zeker 30 Nederlandse Syriëgangers'
Er dreigt een nieuwe vluchtelingenstroom vanuit Syrië. Vanwege zware bombardementen in de regio Idlib zijn er in korte tijd honderdduizend mensen op de vlucht geslagen. In dit gebied zouden zich ook nog een flink aantal Nederlandse Syriëgangers bevinden. De afgelopen week zijn er in de provincie Idlib zware aanvallen uitgevoerd door zowel het Russische als Syrische leger. Er wordt zo zwaar gebombardeerd omdat Idlib het laatste gebied in Syrië is dat nog voor een deel in handen is van rebellen. Vanwege de bombardementen is de vluchtelingenstroom in rap tempo opgelopen. President Erdogan van Turkije waarschuwt voor een nieuwe migratiecrisis vergelijkbaar met de situatie in 2015.

Duizenden asielzoekers in Bosnië onder erbarmelijke omstandigheden: 'Het land was er niet op voorbereid'
"De situatie is ronduit slecht", zegt Alwin Nijholt van Unicef over de schrijnende situatie van de asielzoekers in Bosnië. Hij werkt in de vluchtelingenkampen in het Balkan-land, waar op dit moment duizenden mensen gestrand zijn. Bosnië is niet echt gewend aan asielzoekersstromen, het land is er daarom ook niet op ingericht. Mensen verblijven in leegstaande gebouwen waar de kogelgaten van de Joegoslavië-oorlog nog in de muren zitten. Daarnaast zitten mensen ook in tentenkampen. De omstandigheden in die tijdelijke opvangcentra zijn heel slecht.

EenVandaag op tv

Eenvandaag.
Onderwerpen in EenVandaag