Bekijk de uitzending van EenVandaag terug

Vr 20 december 2019 | 18:20 EenVandaag

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van EenVandaag gemist? Bekijk hier naar EenVandaag gemist.

EenVandaag

Datum
Vr 20 december 2019
Tijd
18:20 tot 18:35
Zender
NPO 1
Genre
Actualiteitenmagazine
Jaar
2019
Twitter hashtag
#eenvandaag
Officiële Twitter
@eenvandaag
Uitzending gemist
EenVandaag gemist
Deel-url
gids.tv/23470926

Onderwerpen van deze uitzending

Kantonrechter: Radboudumc mag omstreden oncoloog niet ontslaan
Het Radboudumc mag de oncoloog die geen goede zorg leverde en op non actief was gezet niet ontslaan. Het onderzoek naar deze arts is nog onvoldoende afgerond. Dat oordeelt de kantonrechter in Nijmegen vandaag. Het is begrijpelijk dat het ziekenhuis een onderzoek naar de arts is begonnen, maar de aanwijzingen voor disfunctioneren zijn onvoldoende voor ontslag, zegt de kantonrechter. Het feit dat uit een voorlopige tussenstand blijkt dat er in de medische zorg bij sommige patiënten ernstig tekort is geschoten, is volgens de kantonrechter "wellicht geen fraai beeld maar het ziekenhuis heeft dat onderzoek nog onvoldoende uitgewerkt." De kantonrechter vindt ook dat de betrokken oncoloog nog onvoldoende op de aantijgingen heeft kunnen reageren.

Kraamverzorgster Astrid demonstreerde 3 maanden op het Binnenhof: 'Wij zijn gewoon een verdienmodel geworden'
Met geld dat nog op haar ov-kaart stond, reisde Astrid de afgelopen 3 maanden meerdere keren naar Den Haag om te demonstreren voor betere voorwaarden voor de kraamzorg. Gisteren was haar laatste dag. "Ik ben moe en het geld is op", zegt ze. Astrid van Schaik werkt al bijna 21 jaar als kraamverzorgster. Ze komt rond van 25 euro per week. Zelf heeft ze hoge zorgkosten vanwege fysieke klachten in polsen en benen. Bij bosjes ziet ze haar collega's vertrekken. "Het ziekteverzuim in de kraamzorg is 13 procent en collega's die weggaan, gaan ook echt in een andere sector werken. Het is zwaar werken en we worden gewoon onderbetaald."

Astmabehandeling hoog in de bergen wordt niet meer vergoed: 'Dat is echt een ramp'
Ieder jaar gaan ruim 100 longpatiënten de Zwitserse bergen in voor een gespecialiseerde behandeling. Zij revalideren daar fulltime en knappen flink op. Maar de behandeling is uit het basispakket gehaald, tot schrik van astmapatiënt Charissa Schouten. Charissa Schouten heeft sinds haar kindertijd last van ernstige astma. Ze werd in 2011 behandeld in de kliniek in Davos, nadat haar astmatische klachten snel verergerden. "Tijdens de jaarwisseling van 2010 op 2011 ging ik uit met vrienden. Buiten lag er veel sneeuw en binnen blies de rookmachine over de dansvloer. Ik voelde me al ziek, maar negeerde dat omdat ik een leuke avond wilde hebben. 4 dagen later werd ik opgenomen in het ziekenhuis, waar ik een dikke 10 dagen heb gelegen. Toen mijn longarts terugkwam uit Davos, stuurde mij hij direct naar die kliniek."

EenVandaag op tv

Eenvandaag.
Onderwerpen in EenVandaag