Bekijk de uitzending van EenVandaag terug

Vr 29 november 2019 | 18:15 EenVandaag

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van EenVandaag gemist? Bekijk hier naar EenVandaag gemist.

EenVandaag

Datum
Vr 29 november 2019
Tijd
18:15 tot 18:35
Zender
NPO 1
Genre
Actualiteitenmagazine
Jaar
2019
Twitter hashtag
#eenvandaag
Officiële Twitter
@eenvandaag
Uitzending gemist
EenVandaag gemist
Deel-url
gids.tv/23350357

Onderwerpen van deze uitzending

Met dit paspoort op zak weten artsen welke behandeling je wil ondergaan en welke niet
Kun je zelf beslissen of je medische behandelingen wel of niet wilt ondergaan? Jazeker, maar bijna niemand denkt erover na. Specialist ouderengeneeskunde Ester Bertholet ontwierp een behandelpaspoort waardoor je wél na gaat denken over je wensen. Volgens specialist ouderengeneeskunde Ester Bertholet valt er meer te kiezen dan mensen denken. Bertholet heeft daarom een 'behandelpaspoort' gemaakt. Het is een boekje dat mensen thuis kunnen bewaren en ook aan hun artsen kunnen geven.

Oranjekoorts: bij de liefhebbers borrelt dat gevoel op, want we zijn er weer bij
6 jaar geleden was het Nederlands elftal voor het laatst actief op een eindtoernooi, maar volgend jaar zijn we er weer bij. Bij de liefhebbers begint dat ene gevoel weer op te borrelen: de Oranjekoorts.

Voormalig docent Universiteit Leiden riskeert celstraf na bloedafname zonder toestemming
Een psycholoog en voormalig docent van de Universiteit Leiden schond de wetenschappelijke integriteit door bloed af te nemen bij proefpersonen zonder de hiervoor vereiste toestemming. Uit onderzoek van EenVandaag blijkt dat het om Lorenza Colzato gaat. De Universiteit Leiden bracht de schending van de wetenschappelijke integriteit vandaag naar buiten, maar noemde geen naam. Uit het onderzoeksrapport van de commissie Wetenschappelijke Integriteit, blijkt dat het om cognitief psycholoog Lorenza Colzato gaat. In maart 2017 vertrok Colzato uit Leiden.

Nederlandse IS-vrouw ontsnapt uit kamp en op het punt om naar Nederland te komen
Een Nederlandse IS-vrouw bevindt zich momenteel in Ankara en staat op het punt om terug te keren naar Nederland. Wanneer ze precies in Nederland aankomt is niet bekend. Dat zegt advocaat Mirjam Levy, die meerdere IS-vrouwen bijstaat. Levy kan weinig vertellen over de vrouw tot ze in Nederland is. Ze heeft een kind bij zich en er wordt op dit moment gewacht op de uitslag van een DNA-test. Deze vrouw wordt bijgestaan door het kantoor van Levy.

GroenLinks-kamerlid Kröger wil andere PFAS-aanpak: 'We lossen het ene probleem op en creëren het ander'
Het kabinet kondigt aan dat de PFAS-norm voor de bouw van 0,1 naar 0,8 microgram per kilo droge grond gaat. Tweede Kamerlid Suzanne Kröger van GroenLinks vindt die aanpak niet voldoende. "De PFAS-norm is niet het probleem, maar het gif zelf." Sinds afgelopen zomer is PFAS onderwerp van gesprek. Bouwprojecten dreigen stilgelegd te worden doordat de stoffen in de bouwgrond te vinden zijn. Inmiddels zijn er tijdelijke regels ingevoerd die bepalen dat met PFAS vervuilde grond niet mag worden gestort op plekken waar schone grond ligt. Op die manier hoopt het kabinet te voorkomen dat meer grond vervuild raakt. Ook moeten bouwers vaker verdachte grond testen.

EenVandaag op tv

Eenvandaag.
Onderwerpen in EenVandaag