Bekijk de uitzending van EenVandaag terug

Vr 29 november 2019 | 01:15 EenVandaag

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van EenVandaag gemist? Bekijk hier naar EenVandaag gemist.

EenVandaag

Datum
Vr 29 november 2019
Tijd
01:15 tot 01:45
Zender
NPO 1
Genre
Actualiteitenmagazine
Jaar
2019
Twitter hashtag
#eenvandaag
Officiële Twitter
@eenvandaag
Uitzending gemist
EenVandaag gemist
Deel-url
gids.tv/23347179

Herhaling. Onderwerpen van deze uitzending

Moeder IS-terrorist herkent haar doodgewaande zoon in reportage EenVandaag
"Dit is niet wat u wilt voor uw kind", zegt Fatima, de moeder van IS-strijder Abdellah als ze de beelden van haar zoon in een Koerdische gevangenis ziet. Verslaggever Hans Jaap Melissen interviewde haar doodgewaande zoon daar. Fatima Ezzarhouni dacht al ruim een jaar dat haar zoon gedood was, tot ze de beelden zag die Melissen draaide in een Koerdische gevangenis in Syrië. Hij sprak daar onder andere met haar zoon Abdellah. "Voor mij is het heel pijnlijk om hem te zien", vertelt ze tegen journalist Rudi Vranckx van de VRT.

Racisme in het voetbal? Meeste steun voor stadionverbod met meldplicht en strafrechtelijk vervolgen
Supporters die zich racistisch uiten bij voetbalwedstrijden moeten keihard aangepakt worden. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 31.000 mensen. Volgens de ondervraagden is het straffen van de daders effectiever dan het straffen van de clubs. In het onderzoek werden diverse maatregelen voorgelegd om racisme bij het voetbal aan te pakken. Aanleiding waren de racistische spreekkoren tegen Excelsior-speler Mendes Moreira. De ondervraagden willen massaal (91 procent) dat het stadionverbod voor supporters aangescherpt wordt met een meldplicht tijdens de wedstrijd. De KNVB bekijkt nu of de maximale duur van een stadionverbod omhoog kan van 5 naar 10 jaar. Veel mensen vinden dit niet genoeg: wat hen betreft mag het verbod wel levenslang zijn.

Net gewend aan afval scheiden en dan hoeft het niet meer: in Zeeland neemt een machine het over
Ben je er net aan gewend, hoeft het niet meer. Eén op de vier Zeeuwen hoeft vanaf volgend jaar zijn plastic afval niet meer apart in te zamelen, want speciale machines gaan het werk doen. Maar welke manier is de betere? Maarten Bakker is recycling-expert aan de TU Delft en heeft een lichte voorkeur. De machine inzetten is volgens hem meestal een beter idee dan het zelf doen. "In gemeenten waarin huishoudens hun afval zélf scheiden, is ongeveer 70 procent van het PMD recyclebaar. Als je dit afval en het restvuil samen inzamelt, kun je ongeveer de helft van het afval hergebruiken. Maar omdat je meer materiaal hebt als je PMD en rest niet apart ophaalt, hou je uiteindelijk meer recyclebaar afval over."

EenVandaag op tv

Eenvandaag.
Onderwerpen in EenVandaag