Bekijk de uitzending van EenVandaag terug

Zo 24 november 2019 | 01:00 EenVandaag

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van EenVandaag gemist? Bekijk hier naar EenVandaag gemist.

EenVandaag

Datum
Zo 24 november 2019
Tijd
01:00 tot 01:30
Zender
NPO 1
Genre
Actualiteitenmagazine
Jaar
2019
Twitter hashtag
#eenvandaag
Officiële Twitter
@eenvandaag
Uitzending gemist
EenVandaag gemist
Deel-url
gids.tv/23332176

Herhaling. Onderwerpen van deze uitzending

Gemeenten willen af van belastingtoeslagen: 'Deze helpen mensen alleen maar de schulden in'
Toeslagen zoals huurtoeslag en kindgebonden budget moeten vaak achteraf terugbetaald worden, met als gevolg: schulden bij hen die het al niet zo breed hebben. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wil daarom van het systeem af. "Je ziet dat de Belastingdienst, onbedoeld, als een sloopkogel door kwetsbaar Nederland gaat", zegt Peter Heijkoop. Hij heeft bij de VNG de portefeuille Schuldhulpverlening. Heijkoop en zijn collega-wethouders vinden het onacceptabel dat de overheid geld reserveert voor armoedebestrijding en dat diezelfde overheid schulden veroorzaakt door het slecht werkende toeslagensysteem."Het toeslagencircus moet weg, die ellende die het veroorzaakt is destructief, het gaat niet goed."

Hele wijk in Purmerend van het gas af, op 6 bewoners na: 'Ik bepaal zelf hoe ik mijn huis verwarm'
De eerste wijken in Nederlandse steden gaan de komende jaren van het aardgas af. Maar niet alle bewoners willen daarin mee. "Ik wil zelf de regie blijven houden." Terwijl de huizen van zijn buren stuk voor stuk van het gasnet worden afgekoppeld, kookt en verwarmt Fons van Kampen zijn huis nog steeds op aardgas. Van het gas af? Dat is aan Van Kampen niet besteed. "Ik kan nu nog zelf bepalen van wie ik mijn energie afneem", zegt hij. "De stadsverwarming is een monopolist. Wat als die zijn tarieven verhoogt? Dan kun je geen kant meer op. En wie zegt dat stadswarmte over 5 jaar nog steeds de beste oplossing is? Misschien is dat wel waterstof."

VVD en ChristenUnie worstelen met hun achterban over de koers van de partij
Coalitiepartijen VVD en ChristenUnie houden vandaag hun partijcongres. Beide partijen spreken met hun achterban over de moeilijke keuzes die de komende tijd gemaakt moeten worden én blikken vooruit op de verkiezingen van volgend jaar. Want de coalitie staat voor flinke uitdagingen: onder andere de stikstofcrisis, de uitbreiding van Schiphol, de omstreden maatregel om 100 kilometer per uur te rijden en protesten vanuit de zorg, de leraren en de boeren. De coalitiepartijen moeten nu hun koers bepalen voor de verkiezingen in maart 2021.

EenVandaag op tv

Overheid christenunie protesten verkiezingen buren worstelen eenvandaag uitzending toeslagen omstreden schiphol gemeenten partijcongres coalitie budget armoedebestrijding bewoners boeren wijken leraren kampen schulden schuldhulpverlening steden huurtoeslag aardgas vereniging van nederlandse gemeenten purmerend systeem koers geld wijk partijen fons gasnet uitbreiding tijd mijn deze kindgebonden budget.