Bekijk de uitzending van EenVandaag terug

Zo 3 november 2019 | 01:10 EenVandaag

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van EenVandaag gemist? Bekijk hier naar EenVandaag gemist.

EenVandaag

Datum
Zo 3 november 2019
Tijd
01:10 tot 01:40
Zender
NPO 1
Genre
Actualiteitenmagazine
Jaar
2019
Twitter hashtag
#eenvandaag
Officiële Twitter
@eenvandaag
Uitzending gemist
EenVandaag gemist
Deel-url
gids.tv/23185887

Herhaling. Vanavond onder andere in EénVandaag:

Waarom het in verschillende sectoren misgaat: zorg, onderwijs en landbouw aan het woord

De economie groeit, maar de onvrede ook. Gaan de boeren niet naar Den Haag, dan zijn het de bouwers wel die in colonne naar het Malieveld gaan. En ook het ziekenhuis sluit voor een dag de deuren. Waar komt die onvrede vandaan? Op woensdag 20 november leggen 100.000 ziekenhuismedewerkers het werk neer. Ook Miran van Arendonk doet mee. Ze is operatieassistent en staakt voor een eerlijker salaris. "Er gaat meer geld naar zorg, maar dat gaat onder andere naar innovatie, naar een robot of naar andere projecten. Maar wij als zorgmedewerkers hebben al heel lang geen fatsoenlijke inflatiecorrectie of een goede loonsverhoging gekregen."

Zij willen nog wel: landbouwers en verpleegkundigen in opleiding positief over de toekomst

De boeren maken zich zorgen om de toekomst en stonden daarom met tractor op het Malieveld te protesteren. En ook ziekenhuispersoneel legt het werk stil. Toch zijn er studenten die nog heel bewust voor deze beroepen kiezen. Isa uit Haaksbergen groeide op tussen de koeien en wil het niet anders. Later wil ze graag ook weren op de boerderij. Ze studeert nu Dierwetenschappen aan de Universiteit van Wageningen, maar gaat elk weekend terug naar de boerderij in haar geboorteplaats. "Als ik dan thuis kom, ga ik altijd eerst even bij de koeien kijken."

EenVandaag op tv

Ziekenhuis economie salaris onderwijs opleiding den haag koeien eenvandaag studenten malieveld boeren wageningen landbouw tractor boerderij universiteit colonne beroepen verpleegkundigen haaksbergen onvrede geboorteplaats bouwers weekend positief deze terug zorgen.