Bekijk de uitzending van EenVandaag terug

Vr 4 oktober 2019 | 01:15 EenVandaag

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van EenVandaag gemist? Bekijk hier naar EenVandaag gemist.

EenVandaag

Datum
Vr 4 oktober 2019
Tijd
01:15 tot 01:45
Zender
NPO 1
Genre
Actualiteitenmagazine
Jaar
2019
Twitter hashtag
#eenvandaag
Officiële Twitter
@eenvandaag
Uitzending gemist
EenVandaag gemist
Deel-url
gids.tv/22996265

Herhaling. Vanavond onder andere in EénVandaag:

Zo klinkt Mars: NASA deelt eerste geluidsopnames van de planeet

Kenners spreken van een 'symfonie van buitenaardse geluiden', anderen vergelijken het geluid met 'een ritje in de kofferbak van een auto'. Er is geluid op Mars en dankzij NASA kunnen wij meeluisteren. Aanvankelijk was het niet meer dan een onduidelijk gebrom, maar door aanpassen van toon en frequentie kunnen we nu luisteren naar marsbevingen en het blazen van de wind. Het is de eerste keer NASA opnames aan het grote publiek laat horen.

Met de ultieme foto krijgen asieldieren veel makkelijker een baasje

Elk jaar vangt de Dierenbescherming 20.000 dieren op in het asiel. Voor allemaal moet een nieuwe eigenaar worden gevonden. De manier om potentiële baasjes te overtuigen? Een perfecte dierenfoto. Sinds 2013 worden van alle asieldieren mooie foto's gemaakt. Zo kan, al voor een bezoek aan het asiel, op internet alles over de dieren worden opgezocht. Topfotograaf Robin Utrecht helpt de Dierenbescherming om de ultieme dierenfoto te maken.

Fotograaf Van Lohuizen waarschuwt voor zeespiegelstijging: 'Pas bij natte voeten gaan we nadenken'

Hij fotografeerde wereldwijd het soms verwoestende effect van zeespiegelstijging. Met een tentoonstelling in het Scheepvaartmuseum wil Kadir van Lohuizen bewustwording kweken. "We wanen ons veilig achter de dijken. Er moet wel iets gebeuren."

Jouw kind vanzelfsprekend naar school? Nee, want we komen over 5 jaar 10.000 leraren tekort

Het onderwijs in Nederland verkeert in grote crisis. Volgens de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) is er geen garantie meer dat al onze kinderen onderwijs krijgen als er geen extra geld komt. "De situatie is kritiek", zeggen de schoolleiders. Volgens voorzitter van de Algemene Vereniging voor Schoolleiders Petra van Haren is er niet sprake van een crisis die gaat komen, maar van een crisis die er al is. "Dit is het grootste probleem op dit moment in de maatschappij en het wordt gewoon genegeerd", zegt zij. "Als we op deze voet doorgaan dan hebben we straks meer dan een crisis, het gaat om de toekomst van ons land. Als er geen mensen zijn die onze kinderen lesgeven, wat gaat er dan gebeuren met de kinderen die we straks zo hard nodig hebben in onze maatschappij?"

EenVandaag op tv

Dieren internet utrecht crisis nederland onderwijs fotograaf foto's wind eenvandaag planeet mars voorzitter tentoonstelling tekort nasa dierenbescherming scheepvaartmuseum asiel leraren wereldwijd toon opnames frequentie baasje baasjes makkelijker geld kinderen haren foto publiek kadir van lohuizen geluid geen zeespiegelstijging petra gevonden blazen.