Bekijk de uitzending van EenVandaag terug

Do 19 september 2019 | 01:50 EenVandaag

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van EenVandaag gemist? Bekijk hier naar EenVandaag gemist.

EenVandaag

Datum
Do 19 september 2019
Tijd
01:50 tot 02:40
Zender
NPO 1
Genre
Actualiteitenmagazine
Jaar
2019
Twitter hashtag
#eenvandaag
Officiële Twitter
@eenvandaag
Uitzending gemist
EenVandaag gemist
Deel-url
gids.tv/22923502

Herhaling. Vanavond onder andere in EénVandaag:

Liquidatie Amsterdam is 'dieptepunt in de strijd tegen de misdaad'

De liquidatie van advocaat Derk Wiersum op klaarlichte dag is volgens politiewoordvoerder Ruben Sprong 'een vreselijke schok voor de rechtsorde'. "Hier gaat een ongekend geweldssignaal van uit." De moord op advocaat Wiersum, die onder andere kroongetuige Nabil B. bijstond, is ingeslagen als een bom en raakt aan de wortels van de rechtstaat. Eerder al werd de broer van de kroongetuige geliquideerd. Nabil B. is kroongetuige in het liquidatieproces Marengo tegen de criminele organisatie van de nog steeds voortvluchtige Ridouan T. De advocaat werd bedreigd maar niet beveiligd.

Fernando Ricksen verloor nooit de hoop: 'Zolang ik leef, blijf ik strijden'

"Ik denk nog steeds dat ik ALS kan verslaan", zei oud-voetballer Fernando Ricksen 3 maanden geleden. Hij bleef realistisch, maar verloor nooit de hoop dat hij spierziekte ALS zou overwinnen. Vandaag overleed hij op 43-jarige leeftijd. Zijn oude voetbalclub Rangers FC deelde het nieuws vanochtend via Twitter. In 2013 vertelde Ricksen in De Wereld Draait Door dat hij leed aan ALS. Sindsdien zette hij zich volop in om aandacht te vragen voor de ziekte.

FIFA praat met Iran over vrouwenverbod in stadions, maar activisten 'klaar met langzame beleid'

Vrouwen in Iran houden van voetbal, maar naar een wedstrijd in het stadion mogen ze niet. Daarom verkleden ze zich als man om toch naar de wedstrijd te kunnen. Dat is niet zonder risico's. Vraag is waarom FIFA en KNVB toch blijven samenwerken met Iran. 'Bluegirl' wordt ze genoemd op social media. 'Blue' omdat haar favoriete profclub Estheglial uit Teheran in het blauw speelt. De vrouwelijke voetbalfan Sahar Khodayari was een jonge vrouw van 30. Ze stak zich zelf in brand nadat een rechter in Iran haar 6 maanden gevangenisstraf oplegde wegens het illegaal betreden van een voetbalstadion. Vorige week overleed ze aan haar verwondingen. Sindsdien is ze een symbool voor de strijd van Iraanse vrouwen voor gelijke rechten tussen mannen en vrouw voor het bezoeken van een voetbalwedstrijd.

Strafrechtexpert: 'Een advocaat vinden voor een kroongetuige wordt vanaf nu veel moeilijker'

Met de moord op Derk Wiersum, de advocaat van Nabil B., zal het vinden van advocaten voor kroongetuigen alleen maar moeilijker worden. Dat zegt Sven Brinkhoff, strafrechtexpert en universitair hoofddocent. Grote boeven zoals Willem Holleeder en Dino Soerel konden dankzij de verklaring van een kroongetuige worden veroordeeld. De inzet van kroongetuigen bij het bestrijden van georganiseerde misdaad is daarmee een belangrijk middel voor de rechtsstaat. "Maar het vinden van advocaten die deze kroongetuigen willen bijstaan en beschermen, zal alleen maar moeilijker worden", zegt Sven Brinkhoff.

Bob (86) vluchtte als jongen voor de strijd in Arnhem: 'Het was een hele stoet'

75 jaar geleden was operatie Market Garden in volle gang. Het offensief om Duitsland op de knieën te krijgen leidde tot een stroom van vluchtelingen uit Arnhem. De nu 86-jarige Bob Bakkenes was een van hen en kan het zich nog levendig herinneren. Tot september 1944 merkte de jonge Bob Bakkenes niet veel van de oorlog. Ja, hij raakte eens verzeild in een razzia en dat maakte veel indruk, maar echt oorlogsgeweld ging aan hem voorbij. Dat veranderde toen de eerste bommen op Arnhem vielen, ook vlakbij het woonhuis van Bob. Een vriendje van Bob kwam hierbij om. Toen de strijd losbarstte moet Bob met zijn familie vluchten. "Arnhem stroomde leeg", vertelt hij.

EenVandaag op tv

Voetbal amsterdam vrouwen duitsland wedstrijd moord iran oorlog vluchtelingen bommen arnhem fifa advocaat eenvandaag vrouw misdaad media rechter illegaal 1944 gevangenisstraf knvb voetbalclub stroom profclub willem holleeder holleeder sprong samenwerken stadion operatie activisten teheran social media dino verklaring risico's vluchten voetbalwedstrijd criminele organisatie verkleden spierziekte universitair fernando ricksen de wereld draait door stadions voetbalstadion oorlogsgeweld knieën liquidatie 'klaar rechtsstaat blauw 86-jarige rechtstaat market garden kroongetuige liquidatieproces operatie market garden georganiseerde misdaad soerel boeven rangers woonhuis moeilijker realistisch symbool brand 75 jaar bezoeken ziekte dino soerel garden market ricksen twitter leef familie leeftijd vragen bestrijden week bedreigd broer fernando rechten social organisatie veroordeeld offensief leed kroongetuigen nabil b derk wiersum wiersum rangers fc.