Bekijk de uitzending van EenVandaag terug

Za 27 juli 2019 | 01:25 EenVandaag

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van EenVandaag gemist? Bekijk hier naar EenVandaag gemist.

EenVandaag

Datum
Za 27 juli 2019
Tijd
01:25 tot 02:00
Zender
NPO 1
Genre
Actualiteitenmagazine
Jaar
2019
Twitter hashtag
#eenvandaag
Officiële Twitter
@eenvandaag
Uitzending gemist
EenVandaag gemist
Deel-url
gids.tv/22639641

Herhaling. Vanavond onder andere in EénVandaag:

Gemeenten voorbereid op terugkeer Syriëgangers: honderd terugkeerplannen klaar

Zijn gemeenten klaar voor de opvang van de tientallen Nederlandse IS-vrouwen en hun kinderen? EenVandaag ondervroeg burgemeesters die te maken hadden met uitreizigers naar Syrië. De druk op de Nederlandse overheid om Nederlandse vrouwen en kinderen op te halen uit de Noord-Syrische vluchtelingenkampen neemt toe. Maar het standpunt van het kabinet blijft ongewijzigd. Iedereen die daar zit moet op eigen beweging een consulaat zien te bereiken. Tot dusver is dit een aantal vrouwen en hun kinderen gelukt, zoals Melis A. die opgehaald werd door haar vader en eerder nog, Laura H.

Waar blijven ze? Opa wacht nog steeds op dochter en kleinkinderen uit IS-gebied

Housseins dochter en zijn twee kleinkinderen willen opgehaald worden uit het Koerdische vluchtelingenkamp Al Roj. Het terugkeerplan is klaar, maar de Nederlandse overheid weigert vooralsnog ze op te halen. "Er overlijdt daar iedere dag een kind." "Ze zijn ziek, ondervoed, ze mankeren van alles. Er is geen medische zorg", vertelt Houssein over de situatie in het Al Roj-kamp in Koerdisch gebied in Noord-Syrië. "Met mijn dochter ging het redelijk goed, maar mijn oudste kleindochter had tbc. Dat is niet zo verwonderlijk. Er is daar geen kind dat niets mankeert."

Op Urk kun je zien hoe artsen vroeger werkten, om te leren hoe het niet meer moet

Op een onverwachte plek in Nederland ligt de grootste verzameling historische medische literatuur, hulpstukken en instrumenten van ons land. Onderhouden door gepensioneerde artsen, bedoeld voor medisch studenten. Om te leren van het verleden. Het Trefpunt voor de Medische Geschiedenis in Nederland (TMGN) vind je op een industriegebied op Urk. Emeritus hoogleraar medische geschiedenis Mart van Lieburg beheert er de collectie. "Studenten leren hier dat de kennis waar ze nu mee werken, gebaseerd is op kennis uit het verleden."

140 slachtoffers dwangarbeid De Goede Herder melden zich: 'Het is erger dan gedacht'

Er hebben zich inmiddels 140 slachtoffers gemeld bij stichting Kinderdwangarbeid Meisjes Goede Herder. "Dat gaf ons de bevestiging dat het erger is dan gedacht", zegt Jeanny Nies. Ook zij moest jaren onder dwang werken voor katholieke nonnen. In de jaren 60 en 70 werden minimaal 15.000 jonge meisjes en vrouwen onder dwang tewerkgesteld bij de katholieke zusters van De Goede Herder. De jonge meisjes, die vaak als 'losbandig' en 'moeilijk opvoedbaar' werden bestempeld, moesten lichamelijk zwaar werk verrichten. Vaak onder erbarmelijke omstandigheden.

EenVandaag op tv

Vrouwen overheid kabinet buitenland katholieke nederland eenvandaag studenten gemeenten dwangarbeid nonnen vluchtelingenkamp vluchtelingenkampen geschiedenis burgemeesters consulaat dochter hoogleraar literatuur honderd collectie kleinkinderen instrumenten terugkeer tewerkgesteld herder verzameling koerdisch kinderen opvang mart melis trefpunt laura meisjes werken vader plek stichting beweging zwaar druk houssein medisch.