Bekijk de uitzending van EenVandaag terug

Wo 24 juli 2019 | 01:20 EenVandaag

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van EenVandaag gemist? Bekijk hier naar EenVandaag gemist.

EenVandaag

Datum
Wo 24 juli 2019
Tijd
01:20 tot 01:55
Zender
NPO 1
Genre
Actualiteitenmagazine
Jaar
2019
Twitter hashtag
#eenvandaag
Officiële Twitter
@eenvandaag
Uitzending gemist
EenVandaag gemist
Deel-url
gids.tv/22622047

Herhaling. Vanavond onder andere in EénVandaag:

Zo zie je of iemand hulp nodig heeft in de hitte

Het wordt de komende dagen tropisch warm in ons land, en niet iedereen kan daar even goed tegen. Maar hoe kan je zien of iemand hulp nodig heeft? Om mensen met een kwetsbare gezondheid te beschermen is het Nationaal Hitteplan van het RIVM geactiveerd. Daarin is te lezen: 'Let extra goed op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben'. Wanneer weet je dat je moet ingrijpen?

Kan Alzheimer ontstaan door je leefstijl? Tweeling Jacques en Fred doet mee aan bijzonder onderzoek

Bijna 100 tweelingparen doen mee aan een uniek onderzoek naar het ontstaan van de ziekte van Alzheimer. 5 jaar lang worden ze al nauwkeurig gevolgd in de hoop te ontraadselen waarom sommige mensen Alzheimer krijgen en anderen niet. Een van die 100 tweelingparen zijn Jacques en Fred Kueter. De 66-jarige broers hebben een pittig dagje voor de boeg. In het Amsterdam UMC moeten de broers allebei langdurig in de MRI- en de CT-scanner, ze krijgen diverse neurologische onderzoeken, oog- en bloedtesten en als klap op de vuurpijl een ruggenprik omdat er hersenvocht onderzocht moet worden. En dat terwijl ze zich kerngezond voelen. Jacques en Fred gaan geheel vrijwillig de medische molen in voor een onderzoek naar het ontstaan van Alzheimer.

Zorgen om gebruik melatonine bij kinderen: 'Bekijk eerst alle andere opties'

Pas op met het gebruik van melatonine onder kinderen. Dat is de waarschuwing van artsen en deskundigen. Uit onderzoek van het Erasmus MC blijkt dat het slaapmiddel regelmatig aan kinderen wordt gegeven, maar dat zou niet zonder risico zijn. Maar liefst 6 procent van de jonge tieners gebruikt wekelijks melatonine als hulpmiddel om goed te kunnen slapen. Dat blijkt uit het langlopende bevolkingsonderzoek Generation R in Rotterdam in samenwerking met het Erasmus MC.

'Dubbel gevoel' bij familie Nederlandse Rojda: ze komt vrij, maar mag Turkije niet uit

De Rotterdamse Rojda mag na 3 maanden eindelijk samen met haar baby de vrouwengevangenis buiten Istanbul verlaten. De rechter heeft besloten dat ze de rest van het proces in vrijheid mag afwachten. Rojda moet wel in Turkije blijven. De rechter besloot vanmorgen dat de 31-jarige Rotterdamse op vrije voeten wordt gesteld, maar dat ze niet wordt vrijgesproken. Rojda werd opgepakt voor 'banden met een terroristische organisatie'. Aanleiding: ze werkte in Nederland voor een Koerdische stichting.

EenVandaag op tv

Amsterdam rotterdam onderzoek buitenland nederland tweeling turkije eenvandaag gezondheid rechter vrijheid warm broers hitte istanbul slapen rivm tropisch molen hitteplan samenwerking tieners bevolkingsonderzoek nationaal beschermen alzheimer deskundigen vrijwillig erasmus mc ziekte van alzheimer erasmus vrijgesproken dagje baby waarschuwing kinderen opgepakt proces ziekte nationaal hitteplan jacques familie stichting wekelijks risico lang buiten zorgen.