Bekijk de uitzending van EenVandaag terug

Zo 7 juli 2019 | 01:05 EenVandaag

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van EenVandaag gemist? Bekijk hier naar EenVandaag gemist.

EenVandaag

Datum
Zo 7 juli 2019
Tijd
01:05 tot 01:40
Zender
NPO 1
Genre
Actualiteitenmagazine
Jaar
2019
Twitter hashtag
#eenvandaag
Officiële Twitter
@eenvandaag
Uitzending gemist
EenVandaag gemist
Deel-url
gids.tv/22542229

Vanavond onder andere in EenVandaag:

Geld overmaken naar Iran? Rabobank intimideert klanten in Nederland

Klanten van de Rabobank krijgen vragen en waarschuwingen als de bank een link met Iran vermoedt. Ondernemers en mensen van Iraanse herkomst spreken tegenover EenVandaag van intimidatie, discriminatie en inbreuk op privacy. Uit gesprekken van EenVandaag met diverse klanten, potentiële klanten en ex-klanten van de Rabobank rijst het beeld op dat de bank niet wil dat klanten ook maar iets doen dat met Iran te maken heeft. De Rabobank geeft zelf aan dat het sinds september 2018 geen zakelijke transacties naar Iran meer faciliteert en lijkt zich hiermee te voegen naar de Amerikaanse sancties tegen Iran. Terwijl de EU juist een blokkadestatuut heeft ingesteld dat Europese bedrijven verbiedt om toe te geven aan de Amerikaanse sancties.

Dankzij een paddo-ontbijt kan Nils zich beter concentreren

Het ochtendritueel van Nils bestaat uit het wegspoelen van 0,2 gram paddo's met een glas water. "Dat blijft een beetje onwennig", vertelt hij. Microdoseren heet dat: een heel klein beetje drugs nemen om beter te presteren op werk. Maar werkt het ook? Nils Elzenga legt een bergje grijsbruine schilfers op een preciesieweegschaal. "Dit is een hele kleine dosis psylocibine, de werkzame, actieve stof van wat in Nederland bekend staat als paddo's", vertelt hij. Dit doet hij om de paar dagen. "Het heeft een beetje een aardse smaak. Het is best lekker eigenlijk", vertelt de schrijver.

Ook in Nederland zorgen over harde abortusdiscussie

Er woedt wereldwijd een felle anti-abortusdiscussie die ook aan Nederland niet voorbij gaat. Daarvoor waarschuwt Tweede Kamerlid Lilianne Ploumen. In de Verenigde Staten zijn in een aantal staten strenge anti-abortuswetten aangenomen. Artsen die nog meewerken aan abortus lopen het risico om de gevangenis in te gaan. Ploumen waarschuwt dat de discussie zich niet alleen beperkt tot Amerika. "De anti-abortusbeweging is een internationale beweging met veel geld. Ook in Nederland intimideren steeds meer activisten vrouwen die voor een abortus kiezen."

EenVandaag op tv

Iran amerika privacy verenigde staten transacties buitenland nederland rabobank eenvandaag discussie gevangenis sancties ondernemers drugs glas discriminatie kamerlid abortus klanten intimidatie schrijver lilianne ploumen ploumen waarschuwingen wereldwijd rijst geld lilianne water vragen geen heet risico zorgen.