Bekijk de uitzending van EenVandaag terug

Do 21 februari 2019 | 18:20 EenVandaag

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van EenVandaag gemist? Bekijk hier naar EenVandaag gemist.

EenVandaag

Datum
Do 21 februari 2019
Tijd
18:20 tot 18:45
Zender
BVN
Genre
Actualiteitenmagazine
Jaar
2019
Twitter hashtag
#eenvandaag
Officiële Twitter
@eenvandaag
Deel-url
gids.tv/21813690

Herhaling. Vanavond onder andere in EénVandaag:

- Hoe het Waddengebied gevaar loopt door zeespiegelstijging

De Waddenzee is een uniek, beschermd stuk natuur. De binnenzee staat zelfs op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Maar door zeespiegelstijging is de toekomst van het natuurgebied in gevaar. Volgens de Waddenvereniging is Shell een van de grootste bedreigingen van het Waddengebied. Daarom is de organisatie mede-eiser geworden in de rechtszaak tegen de oliemaatschappij. Shell zou met de uitstoot van broeikasgassen een grote bijdrage leveren aan de klimaatverandering, én dus de zeespiegelstijging.

- Geen inburgeringsplicht voor duizenden vreemdelingen 'is zorgelijk'

In Nederland komen wonen zonder in te burgeren? Het kan. En wel via het zogeheten 'Chavez-Vilchez-arrest'. Het afgelopen jaar zijn 2900 vreemdelingen via deze procedure Nederland binnengekomen. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Justitie en Veiligheid, opgevraagd door EenVandaag. De vreemdelingen in kwestie hebben geen inburgeringsplicht.

- Brigitte werd jarenlang misbruikt door de pastoor in haar dorp

"Voor hem was ik zijn speciale vriendinnetje", zegt Brigitte. Ze werd vanaf haar achtste jarenlang misbruikt door een pastoor uit haar dorp. Bisschoppen van over de hele wereld komen naar het Vaticaan voor een speciale bijeenkomst over seksueel misbruik in de Katholieke Kerk. De paus wil afrekenen met het misbruik. Brigitte heeft er weinig vertrouwen in. "De top in Rome komt veel te laat. Iedereen heeft hoge verwachtingen, maar mijn gevoel is dat er binnen de Katholieke Kerk nog steeds niet met openheid gesproken wordt." Inmiddels heeft ze zich uitgeschreven bij de Katholieke Kerk.

- 'Veel media-aandacht voor verwarde personen helpt niet'

Daar gaan we weer, dacht Joke van der Meulen, lid van het schakelteam Personen met Verward Gedrag en moeder van een zoon met psychische- en verslavingsproblemen. Wat minder aandacht voor het aantal verwarde personen zou wel eens goed zijn, vindt zij. In de afgelopen 8 jaar is het aantal incidenten met verwarde personen verdubbeld, tot wel 90.000 incidenten in het afgelopen jaar. Dat blijkt uit cijfers van de politie, die het NRC Handelsblad heeft opgevraagd. Bovendien lijken de incidenten ook steeds heftiger te worden, zegt Henk van Dijk, Voorzitter Landelijk Politieplatform Verwarde Personen.

- Topman OM: 'Vaker afspraken maken met verdachten in grote strafzaken'

Het Openbaar Ministerie wil in grote strafzaken vaker afspraken maken met verdachten om de procedures te versnellen. Ook de hoogte van de straf moet hierin meegenomen kunnen worden. Volgens Gerrit van der Burg, topman van het OM, is dit hard nodig om meer vaart te brengen in vaak langslepende rechtszaken. "In de praktijk zien wij dat strafzaken soms jaren duren en met de inzet van vonnis- en procesafspraken kan dit worden verkort", zo stelt hij.

EenVandaag op tv

Veiligheid cijfers katholieke justitie nederland natuur rechtszaak eenvandaag kerk shell misbruik vaticaan paus seksueel misbruik bijeenkomst beschermd vreemdelingen bedreigingen uitstoot waddenzee natuurgebied katholieke kerk afrekenen klimaatverandering procedure bisschoppen broeikasgassen gevaar ministerie van justitie pastoor geen zeespiegelstijging deze justitie en veiligheid organisatie.