Bekijk de uitzending van EenVandaag terug

Za 28 april 2018 | 02:50 EenVandaag

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van EenVandaag gemist? Bekijk hier naar EenVandaag gemist.

EenVandaag

Datum
Za 28 april 2018
Tijd
02:50 tot 03:20
Zender
NPO 1
Genre
Actualiteitenmagazine
Jaar
2018
Twitter hashtag
#eenvandaag
Officiële Twitter
@eenvandaag
Uitzending gemist
EenVandaag gemist
Deel-url
gids.tv/20089371

Herhaling. Vanavond onder andere in EenVandaag:

- Zijn er Oranjegezinden in een 'communistisch' Gronings dorp?

Terwijl de koninklijke familie de verjaardag van Willem-Alexander viert in de stad Groningen, beleven mensen in andere delen van de provincie Koningsdag op een andere manier. Bijvoorbeeld in Beerta, veertig kilometer verderop. Van oudsher is deze gemeente een communistisch bolwerk, met nog steeds de grootste communistische gemeenteraadsfractie van ons land.

- Gedupeerden aardbevingsschade in gesprek met koning

Koningsdag is een bijzondere dag voor Hanneke en Janny Hoeksema uit Bedum: zij gaan in gesprek met koning Willem-Alexander en koningin Maxima. Maar niet met een leuke reden. Tijdens het officiële programma in Groningen gaat het koningspaar namelijk in gesprek met gedupeerden uit het aardbevingsgebied in Groningen.

- Deze Oranjes beleefden hun studententijd in Groningen

Na maanden van minutieuze voorbereiding is het dan eindelijk zo ver: de koninklijke familie is in Groningen voor de viering van Koningsdag. En voor een groot deel van de Oranjes zal het feestelijke bezoek aan de stad toch een beetje voelen als thuiskomen. Veel van hen hebben namelijk hun studententijd doorgebracht in Groningen. Voor het Groninger studentencorps Vindicat is het helemaal een dag met een gouden randje. De studentenvereniging is traditiegetrouw hofleverancier van de Oranjes.

- Toenadering Noord- en Zuid-Korea met dank aan Trump?

Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in hebben afgesproken dat ze een vredesverdrag willen en een complete nucleaire ontwapening. In de gedemilitariseerde zone op het grensgebied van Noord-Korea en Zuid-Korea ontmoetten de leiders van beide buurlanden elkaar, met dit historische besluit als gevolg

- Hoe Willem-Alexander verschilt met zijn Belgische collega Filip

De Koning der Nederlanden en de Koning van België; beiden zitten ze dit jaar 5 jaar op de troon. De generatiegenoten hebben veel gemeen, maar verschillen ook. Bijvoorbeeld als je kijkt naar de populariteit bij de bevolking. Koning Willem-Alexander is populair, blijkt uit diverse peilingen. Uit het jaarlijkse Koningsdagonderzoek onder ruim 25.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel blijkt dat 85 procent van de deelnemers er vertrouwen in heeft dat hij zijn werk goed doet. Maar in Belgisch onderzoek krijgt zijn collega koning Filip net een voldoende, hij moet het met een zesje doen.

EenVandaag op tv

Zuid-korea noord-korea koningin president onderzoek koning verjaardag maxima troon eenvandaag koning willem-alexander koningsdag groningen oranjes koningspaar gemeente koninklijke familie provincie kim jong-un voldoende bevolking filip koning filip viering buurlanden toenadering nucleaire grensgebied gouden studentenvereniging beerta nederlanden leiders collega deelnemers populariteit communistische aardbevingsschade peilingen vindicat moon familie stad populair gesprek moon jae-in voorbereiding gedupeerden.