Bekijk de uitzending van EenVandaag terug

Di 10 oktober 2017 | 01:55 EenVandaag

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van EenVandaag gemist? Bekijk hier naar EenVandaag gemist.

EenVandaag

Datum
Di 10 oktober 2017
Tijd
01:55 tot 02:20
Zender
NPO 1
Genre
Actualiteitenmagazine
Jaar
2017
Twitter hashtag
#eenvandaag
Officiële Twitter
@eenvandaag
Uitzending gemist
EenVandaag gemist
Deel-url
gids.tv/18765138

Herhaling. Vanavond onder andere in EénVandaag:

- De SS in breder perspectief

De SS is één van de beruchtste organisaties uit de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. De organisatie roept beelden op van blonde Ariërs, meedogenloze kampbewakers en de doodseskaders. De SS, ook wel Schutzstaffel genoemd, werd opgericht in 1925. Haar oorspronkelijke doel: de persoonlijke lijfwacht van Adolf Hitler. De SS richtte haar pijlen op alle aspecten van de samenleving. Zo droeg de SS het nationaalsocialisme over op de bevolking, maar was ook belangrijk voor andere projecten binnen het Duitse Rijk. Met het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werd de De Waffen-SS opgericht. Het werd het belangrijkste en bekendste onderdeel van de SS. Ook was de SS verantwoordelijk voor de deportatie van Joden naar de vernietigingskampen. Tijdens het Proces van Neurenberg werden 24 kopstukken van het naziregime uit de Tweede Wereldoorlog voor de rechter gesleept. De SS werd toen bestempeld als misdadadige organisatie.

- Aantal staatlozen in Nederland neemt toe

Pleegmoeder Irene Gefferie vecht al jarenlang om haar twee pleegkinderen officieel als staatloos te laten registeren bij de gemeente Almere. Het gezin is in een juridische nachtmerrie beland. Maar ook CDA-wethouder Froukje de Jonge van Almere zit met de zaak in haar maag. ''Dit kan gewoon niet.’’ Chisom (14) en Vanessa (16) wonen al veertien jaar bij hun pleegmoeder in Almere. Hun biologische ouders zijn asielzoekers, vermoedelijk uit Nigeria. Moeder stierf in het kraambed van de jongste, vader is buiten beeld. Beide meisjes zijn geboren in Nederland. Irene ziet ze als haar eigen kinderen. Vanessa leert kickboksen en wil tandarts worden. Chisom droomt van een carriere als kinderarts en speelt gitaar. Maar hun nationaliteit is onbekend. Officieel bestaan ze niet. En dat staat hun toekomst in de weg.

- Wiegel: 'Kabinet draait burger poot uit met aflosboete'

Een 'aflosboete' kopte de Telegraaf vanmorgen in chocolade letters. Naar schatting een miljoen mensen die hun huis grotendeels hebben afbetaald krijgen het voor hun kiezen. Zij verliezen hun belastingvoordeel als het aan de nieuwe ploeg van Rutte ligt. Vooral voor ouderen pakt dit plan pijnlijk uit. Erelid Hans Wiegel is woedend over de maatregel en spreekt van een valse start van het kabinet. "Hier wordt gewoon mensen een poot uitgedraaid."

- 'Plastic huisafval niet meer gescheiden inzamelen'

Het door de burger laten scheiden van plastic afval is duur en niet efficiënt. Beter is dat afvalverwerkingsfabrieken het plastic scheiden van het overige restafval. Na de kliko voor het groenafval, de papierkliko en restafvalbak wordt er, tot ergernis van velen, in een hoop Nederlandse gemeenten dus ook een vierde kliko voor plastic in gebruik genomen. Studies naar de efficiëntie van afval scheiden laten echter zien dat scheiden ná inzamelen meer oplevert dan vooraf. Slaan we door met onze scheidingsdrift?

EenVandaag op tv

Tweede wereldoorlog kabinet miljoen buitenland nederland almere asielzoekers eenvandaag gemeenten rechter hitler vanessa joden gemeente plastic wereldoorlog geschiedenis scheiden rijk gitaar nigeria ouderen pijnlijk deportatie belastingvoordeel bevolking gezin afval lijfwacht kickboksen pleegkinderen chocolade tandarts kopstukken inzamelen samenleving carriere adolf hitler vecht plastic afval studies burger veertien doodseskaders projecten nationaliteit kraambed biologische adolf kliko poot erelid hans wiegel kinderen proces start maag meisjes moeder ouders vader telegraaf de telegraaf duur.