Bekijk de uitzending van EenVandaag terug

Za 3 juni 2017 | 02:15 EenVandaag

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van EenVandaag gemist? Bekijk hier naar EenVandaag gemist.

EenVandaag

Datum
Za 3 juni 2017
Tijd
02:15 tot 02:40
Zender
NPO 1
Genre
Actualiteitenmagazine
Jaar
2017
Twitter hashtag
#eenvandaag
Officiële Twitter
@eenvandaag
Uitzending gemist
EenVandaag gemist
Deel-url
gids.tv/18029287

Vanavond onder andere in EénVandaag:

- Moslimextremisten willen eigen staat in Zuid-Thailand

Het land van de lach. Althans, zo kennen veel toeristen het populaire Thailand. Maar het land heeft ook een andere kant dan de brochures ons laten zien. Al decennialang vecht een moslimminderheid in het zuiden van het land een bloedige strijd om zich af te scheiden. Doel van de strijd is de eigen staat Patani. De boeddhistische regering en de moslims in het zuiden zitten al jarenlang in een impasse en dat brengt nieuwe gevaren met zich mee: terreurbewegingen. In EenVandaag een reportage over een strijd binnen een strijd: hoe de afscheidingsbeweging in Zuid-Thailand zich zorgen maakt over de radicalisering van hun aanhangers.

- De formatie: welke leiders werken goed samen?

Informateur Tjeenk Willink gaat de komende weken opnieuw praten met de fractievoorzitters over samenwerking. Terwijl er druk wordt gespeculeerd over mogelijke combinaties van partijen en standpunten, is een andere vraag minstens zo belangrijk: welke leiders kunnen goed met elkaar overweg? Rutte en Samsom konden het goed met elkaar vinden, dat was de basis van de goede samenwerking tussen PvdA en de VVD. Maar passen Rutte, Buma en Pechtold ook zo goed bij elkaar? En met welke persoonlijkheden kun je dat gezelschap het beste aanvullen?

- Zorgen verlies nationaliteit Nederlanders in VK

Nederlanders in Groot Brittannië zijn bang hun Nederlandse paspoort te verliezen. Na de Brexit is een Brits paspoort aanvragen aantrekkelijk voor Nederlanders die in het land willen blijven wonen, maar als ze dat doen verliezen ze automatisch de Nederlandse nationaliteit. Een petitie om de wet te wijzigen wordt vandaag gelanceerd. De petitie onder de naam ‘Eens Nederlander, altijd Nederlander’ is een initiatief van enkele Nederlanders waaronder Eelco Keij. De lobbyist voor Nederlanders in het buitenland hoopt hiermee druk uit te oefenen op het nieuwe kabinet om het aanvragen van een tweede nationaliteit voor Nederlanders mogelijk te maken. Nu is het namelijk zo dat als een Nederlander de nationaliteit van een ander land aanneemt, de Nederlandse nationaliteit automatisch verloren gaat.

EenVandaag op tv

Pvda kabinet pechtold buitenland thailand nederlander buma eenvandaag radicalisering regering samsom scheiden moslims brits toeristen samenwerking aanhangers paspoort petitie moslimextremisten eelco vecht leiders fractievoorzitters nationaliteit brexit partijen reportage werken informateur tjeenk willink willink.