Bekijk de uitzending van EénVandaag terug

Zo 21 mei 2017 | 02:10 EénVandaag

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van EénVandaag gemist? Bekijk hier naar EénVandaag gemist.

EénVandaag

Datum
Zo 21 mei 2017
Tijd
02:10 tot 02:43
Zender
NPO 1
Genre
Actualiteitenmagazine
Jaar
2017
Twitter hashtag
#eenvandaag
Officiële Twitter
@eenvandaag
Uitzending gemist
EénVandaag gemist
Deel-url
gids.tv/17896675

Vanavond onder andere in EénVandaag:

- De terugkeer van Twin Peaks

Nadat de fans er 27 jaar op hebben moeten wachten, verschijnt op 21 mei het lang verwachte derde seizoen van David Lynch’s Twin Peaks. We spreken in EenVandaag met verschillende kijkers. Marco Aarts, fan van het eerste uur, was in de jaren 90 medeoprichter van de fanclub en de 06 Twin Peaks Hot Line. Hij heeft nu zijn eigen Twin Peaks Facebookpagina. Ook de nieuwe, jonge ontdekkers komen aan het woord. Nine Hoog Antink leerde de serie pas later kennen en organiseert a.s. zaterdag een groot Twin Peaks feest in Nijmegen waar mensen uitgenodigd worden gekleed te komen in de stijl van de serie. Verder interviewen we tv-recensent Hans Beerekamp over de vernieuwende invloed van Twin Peaks op de latere tv-geschiedenis.

- Kamp wil ingrijpen bij bedrijfsovernames

AkzoNobel, Unilever, KPN, PostNL, Fox-IT: de lijst van Nederlandse bedrijven die in trek zijn bij buitenlandse bedrijven op overnamepad is lang. Minister Kamp (Economische Zaken) wil nu ingrijpen om bedrijven van Nederlandse bodem te kunnen beschermen tegen vijandige overnames, zo vertelt hij vandaag in de Telegraaf. De oplossing is volgens Kamp het invoeren van een wettelijke bedenktijd van één jaar, zeg maar een soort time-out. Dit moet het bestuur van bedrijven de tijd geven om ook te kijken naar het langetermijnbelang van het bedrijf en uiteindelijk zal het op deze manier ook het vestigings- en investeringsklimaat van Nederland versterken, stelt Kamp. Wat zijn de haken en ogen van dit wetsvoorstel en is dit ingrijpen überhaupt wel nodig?

- Trumps bewogen week

De afgelopen week woedde er weer een politieke storm in Washington D.C. Het lijkt in het Trump tijdperk eerder regel dan uitzondering. Het Rusland dossier blijft het Witte Huis achtervolgen en dreigt het presidentschap compleet te overschaduwen. Belangrijkste constatering van de afgelopen week is misschien wel dat het er naar uit ziet dat ook het geduld van de Republikeinen op is. Een voor een spraken ze zich uit voor het aanstellen van een speciaal aanklager. De Republikeinse senator John McCain zei zelfs dat het schandaal nu wel ‘Watergate’ proporties begint aan te nemen. Raakt Trump verstrikt in zijn eigen chaos? We spreken met Aaron Blake, journalist van de Washington Post, en aan Guus Valk, NRC-correspondent in Washington D.C.

- 50 jaar later: 'Brusselse brand was een aanslag'

Maandag 22 mei 1967, nu bijna vijftig jaar geleden, voltrok zich een ramp in het mondaine Brusselse warenhuis L’Innovation. Aan het begin van de middag brak er een brand uit die 323 mensen het leven ontnam en aan honderden anderen ernstige brandwonden toebracht. Volgens de Belgische autoriteiten was kortsluiting de oorzaak. Maar was dat wel zo? Ook de ouders van de toentertijd 13-jarige Johan Swimmen kwamen in de vuurzee om het leven. De ramp heeft Swinnen nooit los gelaten. De afgelopen 20 jaar heeft hij onderzoek gedaan naar het ontstaan van de brand en komt tot de opmerkelijke conclusie dat er sprake is van een aanslag.

EénVandaag op tv

Rusland aanslag ramp feest senator lijst washington onderzoek minister buitenland nederland akzonobel nijmegen eenvandaag republikeinen aanklager witte huis brandwonden twin wetsvoorstel postnl kamp storm nederlandse bedrijven valk vuurzee schandaal unilever washington post oplossing kortsluiting bestuur journalist john mccain beschermen serie warenhuis facebookpagina terugkeer buitenlandse bedrijven oorzaak presidentschap dossier peaks uitgenodigd stijl trump aarts brand overnames fans minister kamp hans beerekamp haken ouders versterken de stijl telegraaf de telegraaf 50 jaar twin peaks.