Bekijk de uitzending van EénVandaag terug

Za 1 april 2017 | 01:35 EénVandaag

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van EénVandaag gemist? Bekijk hier naar EénVandaag gemist.

EénVandaag

Datum
Za 1 april 2017
Tijd
01:35 tot 02:55
Zender
NPO 1
Genre
Actualiteitenmagazine
Jaar
2017
Twitter hashtag
#eenvandaag
Officiële Twitter
@eenvandaag
Uitzending gemist
EénVandaag gemist
Deel-url
gids.tv/17553059

Vanavond onder andere in Eénvandaag:

- Waterschappen slaan alarm over risico's bij brand

Waterschappen slaan alarm over het gebrek aan informatie over de opslag van risicovolle stoffen bij bedrijven. Daardoor bestaat het gevaar dat, in het geval van brand, zwaar vervuild bluswater terecht komt in het oppervlaktewater of in de waterzuivering. Dat stelt de Unie van Waterschappen in EenVandaag. Door het “zeer beperkte” beeld van aanwezige stoffen kunnen verkeerde beslissingen worden genomen of komen maatregelen om het drink- of oppervlaktewater bij een brand te beschermen te laat. Waterzuiveringen kunnen zelfs wekenlang buiten bedrijf raken door vervuild bluswater, waarschuwen de waterschappen.

- Is het erg dat kinderen slechter zijn gaan tekenen?

De kwaliteit van kindertekeningen is volgens de Onderwijsinspectie minder geworden. De inspectie vergeleek tekeningen van elf- en twaalfjarigen uit het schooljaar 2015-2016 met kindertekeningen van twintig jaar geleden. Wat blijkt: de tekeningen zijn schematischer en minder gedetailleerd. De kwalitatieve achteruitgang van het beeldend onderwijs ziet de inspectie als een verklaring. Ook zijn de tekeningen een weergave van maatschappelijke ontwikkelingen zoals de digitalisering. Maar is dit een zorgelijke ontwikkeling?

- NAM trekt zich terug uit schadeproces aardbevingen

De NAM bemoeit zich vanaf vandaag niet meer met het proces rond de afwikkeling rond de aardbevingschade. Vanaf 1 juli 2017 moet een onafhankelijk commissie over schades en schadebedragen oordelen. Tot op heden was de NAM hier zelf verantwoordelijk voor de afhandeling van aardbevingsschade. Een nieuw en onafhankelijk schadeprotocol en schadehandboek moet de nieuwe commissie helpen kleine schades direct en zonder nader onderzoek te herstellen. Maar gedupeerden van gasbevingen in Groningen zijn nog altijd niet gerust op een goede afhandeling van hun schade. In de studio is gedupeerde Annemarie Heite te gast.

- Nieuwstrend: Moet ons spaargeld weer in een oude sok?

Vanaf maandag ‘geeft’ de Triodos-bank haar klanten 0% spaarrente. Andere banken naderen dat punt ook, en zitten grotendeels onder de 0,3% rente. De rente is kortom de laatste jaren flink gedaald. Vraag is of nu het nulpunt letterlijk is genaderd, de rente nog verder omlaag kan, en kan omslaan in negatieve rente. President Klaas Knot van de Nederlandsche bank denkt dat de bodem wel bereikt is. Hij zegt vandaag in de Telegraaf dat een verdere daling van de spaarrente niet voor de hand ligt. En een negatieve rente waar veel mensen bang voor zijn gaat er al helemaal niet van komen. Amanda Bulthuis van Spaarrente.nl ziet dat ook niet zo snel gebeuren.

EénVandaag op tv

Schade president onderzoek onderwijs onderwijsinspectie eenvandaag kwaliteit groningen rente stoffen aardbevingen klanten de nederlandsche bank knot spaargeld daling tekeningen verklaring risico's alarm waterzuivering klaas knot beschermen de unie nederlandsche bank waterschappen spaarrente waarschuwen opslag oppervlaktewater omlaag beslissingen onafhankelijk slechter gedaald naderen gedetailleerd brand kinderen maatregelen gevaar proces inspectie aardbevingsschade telegraaf de telegraaf.