Bekijk de uitzending van EénVandaag terug

Wo 1 maart 2017 | 18:25 EénVandaag

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van EénVandaag gemist? Bekijk hier naar EénVandaag gemist.

EénVandaag

Datum
Wo 1 maart 2017
Tijd
18:25 tot 18:50
Zender
BVN
Genre
Actualiteitenmagazine
Jaar
2017
Twitter hashtag
#eenvandaag
Officiële Twitter
@eenvandaag
Deel-url
gids.tv/17426314

Vanavond onder andere in EénVandaag:

- Onzekerheid onder Nederlanders in Engeland

Sinds de Britten een half jaar geleden voor Brexit stemden weten de naar schatting 3 miljoen Europeanen in Groot-Brittannië niet of ze er nog een toekomst hebben. Verblijfsvergunningen blijken moeilijk te krijgen, ook voor mensen die al tientallen jaren in Engeland wonen. Er is nog weinig duidelijk, sommigen zijn zelfs bang uitgezet te worden. De Nederlandse Monique Hawkins maakt zich ernstig zorgen. Zij is de Nederlandse representant van ‘The 3 Million’, dat is een lobbygroep van EU-burgers die in Engeland wonen. De groep is opgericht na het Brexit referendum. EenVandaag is bij een mass lobby waar Monique Hawkins en haar medelobbyisten proberen parlementsleden bewust te maken van hun onzekere positie. Hawkins woont al bijna 25 jaar in Groot-Brittannië en heeft twee kinderen met haar Britse man. Tot nu toe heeft ze nooit overwogen om de Britse nationaliteit aan te vragen, omdat het niets toevoegde aan de rechten die ze al had als EU-burger in Engeland. Na de Brexit zou dat allemaal wel eens anders kunnen worden.

- NAM aansprakelijk psychologische schade aardbevingen

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM ) is ook aansprakelijk voor immateriële schade van een groep inwoners van het door aardbevingen getroffen Groningen. De rechtbank in Assen bepaalde dat de gaswinning door de NAM, verantwoordelijk voor de bevingen, het woongenot van de Groningers meer dan gewoon aantast. Volgens de rechtbank is sprake van 'aantasting in de persoon'. De NAM draait al op voor zichtbare aardbevingsschade aan woningen en andere gebouwen. Een groep van 125 Groningers stapte naar de rechter om een principe-uitspraak te krijgen over de vraag of de NAM bovendien aansprakelijk is voor andere, niet tastbare schade.

- De verkiezingskaravaan: Henk Krol en 50Plus

De campagne is begonnen en de partijen trekken het land in om stemmen te vergaren. EenVandaag gaat deze week op campagne met een aantal kleine partijen. Vandaag gaan we op pad met 50Plus. De partij van Henk Krol deed het goed in de peilingen. Volgens Krol is hij degene die voor de ouderen opkomt. Zijn partij richt zich uitsluitend op deze groep en wil de AOW-leeftijd verlagen naar 65 jaar. Volgens het CPB kost dit per jaar 12 miljard, maar Krol betwijfelt dit. Afgelopen week presenteerde hij een eigen onderzoek, maar raakte daarbij verstikt in zijn eigen uitleg. De AOW’ers zouden weliswaar eerder kunnen stoppen met werken, maar zouden dit zelf moeten betalen. En bij tv-programma Pauw en Jinek haalde hij de WAO en de AOW door elkaar.

- Nieuwstrend: Pechtold met dood bedreigd na nepfoto

Nadat Geert Wilders een maand geleden een nep-foto rond twitterde, waarop het lijkt alsof Alexander Pechtold figureert in een demonstratie van sharia-aanhangers, is de D66-leider met de dood bedreigd. Pechtold heeft daarop aangifte gedaan tegen de bedreiger. De D66-lijsttrekker vertelt dat in de documentaire "Wie is Wilders?", die morgen op het Belgische TV-kanaal Canvas wordt uitgezonden. Het fragment is straks in de Nieuwstrend Politiek van EenVandaag te zien. Verder was er vandaag nog een ouderwetse 20ste eeuwse campagneclash. Niks geen social media, gewoon via de krant: Alexander Pechtold (D66) beschuldigt de VVD in De Telegraaf van 'boerenbedrog.

EénVandaag op tv

Schade demonstratie groot-brittannië pechtold aangifte onderzoek rechtbank alexander pechtold miljoen engeland politiek eenvandaag campagne media rechter groningen documentaire assen woningen geert wilders aardbevingen referendum ouderen social media gaswinning henk krol 50plus 65 jaar nederlandse aardolie maatschappij europeanen miljard tv-programma d66-lijsttrekker 25 jaar lobby aansprakelijk nationaliteit groningers fragment brexit britten kinderen inwoners aardbevingsschade dood peilingen partijen werken aow-leeftijd jinek nepfoto telegraaf de telegraaf.