Bekijk de uitzending van EénVandaag terug

Di 5 januari 2016 | 01:20 EénVandaag

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van EénVandaag gemist? Bekijk hier naar EénVandaag gemist.

EénVandaag

Datum
Di 5 januari 2016
Tijd
01:20 tot 01:55
Zender
NPO 1
Genre
Nieuwsuitzending
Presentatie
Bas van Werven, Pieter Jan Hagens, Suzanne Bosman
Twitter hashtag
#eenvandaag
Officiële Twitter
@eenvandaag
Uitzending gemist
EénVandaag gemist
Deel-url
gids.tv/14791502

Vandaag onder andere in EénVandaag:

- Verbod op gratis plastic tasjes

Met het ontkurken van de champagneflessen afgelopen donderdag, werd ook het verbod op gratis plastic tasjes van kracht. Houden winkeliers zich aan deze regel? EenVandaag gaat op pad met de verborgen camera. Vanaf 1 januari 2016 mogen winkeliers hun klanten niet meer voorzien van een gratis plastic draagtas bij hun aankopen. Consumenten zullen hier voortaan voor moeten betalen. De prijs van een tasje mag de winkelier zelf bepalen. De maatregel is bedoeld om zwerfafval tegen te gaan. Om het gebruik van plastic tassen terug te dringen wil de overheid een gevoel van waarde te creëren voor de tassen. Dit om consumenten aan te sporen de tassen te hergebruiken en vooral niet weg te gooien.

- Wat wil Koenders met de EU?

Het komend half jaar is Nederland voorzitter van de EU. Minister Koenders van Buitenlandse Zaken bezoekt daarom vandaag het marinecomplex in Amsterdam, waar alle bijeenkomsten en vergaderingen het komende half jaar worden gehouden. EenVandaag gaat met Koenders mee en spreekt met hem over de belangrijkste doelen van het voorzitterschap. Want het komend jaar moeten er antwoorden komen op grote thema’s: de vluchtelingencrisis en de terreur. Hoe gaan we om met die vluchtelingencrisis? Hoe bestrijden we de terreur? Wanneer is het voorzitterschap geslaagd? En wanneer niet?

- Onrust binnen ouderenbond ANBO

Onrust binnen ouderenbond ANBO over de nieuwe koers luidt het vertrek in van tienduizenden leden. In een half jaar tijd is ANBO van 180.000 leden teruggelopen naar 124.000. Een groep ouderen die jarenlang vrijwilliger was in hun gemeente, voelt zich in de kou gezet en keert de vereniging de rug toe. Hun gelden voor lokale activiteiten zijn afgenomen en ze mogen niet meer zelfstandig in hun gemeente een blad voor hun leden uitbrengen onder de ANBO-vlag. Ze zoeken hun heil nu elders.

- Nieuwstrend: 'Salafismeverbod is onwenselijk'

De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen vindt het ‘onwenselijk’ om salafisme in Nederland te verbieden. Maar: na een motie die in de Tweede Kamer werd aangenomen, wordt dat wel onderzocht en Van Aartsen gaat dus tegen de lijn in die zijn partij VVD landelijk volgt. Van Aartsen houdt er een andere mening op na dan het parlement. De burgemeester stelt dat met een verbod op salafisme, dat is een orthodoxe stroming binnen de Islam, wordt getornd aan de grondwet. ‘De essentie van de grondwet: er is vrijheid van godsdienst en meningsuiting’, zei hij vandaag op BNR.

- Groenen België willen oude kerncentrales Doel sluiten

Na het opnieuw stilleggen van een kerncentrale in Doel, net over de grens in België groeien de zorgen over de veiligheid ook in Nederland. De Belgische Groenen willen dat de oude centrales gesloten worden. Deze zaterdag werd de kerncentrale vanwege problemen opnieuw stilgelegd. Een lek maakte dat de centrale ook met kerst stil lag. De verouderde kerncentrale zou eigenlijk vorig jaar na 40 jaar dienst gesloten worden, maar volgende week wordt er in het Belgische parlement gestemd over het openhouden van de centrales tot 2025. Volgens het Belgische ministerie van Binnenlandse Zaken is er geen veiligheidsrisico bij de kerncentrale in Doel.

EénVandaag op tv

Amsterdam kerncentrale overheid tweede kamer veiligheid belgië minister nederland islam parlement eenvandaag terreur vrijwilliger voorzitterschap binnenlandse zaken voorzitter camera grondwet burgemeester vrijheid gemeente plastic buitenlandse zaken consumenten hergebruiken klanten ouderen ministerie van binnenlandse zaken onrust verbod anbo aankopen groeien 40 jaar motie van aartsen kerst bosman winkeliers gratis jozias van aartsen verborgen camera zwerfafval verbieden aartsen tienduizenden landelijk verborgen koers zelfstandig winkelier jozias orthodoxe vluchtelingencrisis koenders vertrek kerncentrales salafisme groenen bas van werven pieter jan hagens suzanne bosman tassen waarde godsdienst gooien.