Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van EénVandaag gemist? Bekijk hier naar EénVandaag gemist.
Bekijk de uitzending van EénVandaag terug
- Datum
- Vr 20 november 2015
- Tijd
- 01:20 tot 01:50
- Zender
- NPO 1
- Genre
- Nieuwsuitzending
- Presentatie
- Bas van Werven, Pieter Jan Hagens, Suzanne Bosman
- Twitter hashtag
- #eenvandaag
- Officiële Twitter
- @eenvandaag
- Uitzending gemist
- EénVandaag gemist
- Deel-url
- gids.tv/14493048
Vanavond onder andere in EénVandaag:
- 'Europa moet rekening houden met nog meer aanslagen IS'
Grote aanslagen in het Westen zoals die in Parijs waren tot nu toe vooral het handelsmerk van Al Qaida. Nu is er voor het eerst een goed georganiseerde aanval in West-Europa -opgeeist door Islamitische Staat (IS). Een duidelijke verandering van strategie. Volgens sommige deskundigen is het juist een teken van zwakte, omdat IS de aandacht zo zou willen afleiden van hun afbrokkelende Kalifaat. Maar de enige journalist die een bezoek bracht aan het Kalifaat van IS, de Duitser Jürgen Todenhöfer, is het daar niet mee eens. In EenVandaag beelden van de reis die Todenhöfer maakte en fragmenten van zijn gesprekken met strijders van IS. Daarnaast een uitgebreid gesprek met de journalist over de aanslagen in Parijs en het antwoord van Frankrijk: luchtaanvallen op Raqqa. "Bommen doden steeds weer burgers en voor elk kind dat wordt gedood staan er weer tien terroristen op. Het is gewoon een absurde strategie."
- Nederland ontsnapte in 47 aan staatsgreep
Op het nippertje is Nederland in 1947 ontsnapt aan een staatsgreep. Enkele politici en militairen waren van plan het democratisch bestel omver te werpen. Zo wilden ze drastisch voorkomen dat het toenmalige Nederlands-Indië kans zou maken op onafhankelijkheid. De befaamde historici Lou de Jong en Cees Fasseur schreven in het verleden over vage geruchten die de ronde deden over een staatsgreep. Nu blijkt uit een studie van Sytze van der Zee dat er daadwerkelijk voorbereidingen werden getroffen. Hij bestudeerde François van t Sant, de voormalige rechterhand van koningin Wilhelmina. Van t Sant had als taak Wilhelmina te overreden een coup te ondersteunen of op zn minst niet tegen te werken.
- Terreurdebat door ogen van nieuwe CU-voorman Segers
In Den Haag debatteren de fractievoorzitters vandaag hele dag over de aanslagen in Parijs. Wat betekent dat voor Nederland? Zijn we echt in oorlog, zoals premier Mark Rutte zei? En wat valt er te doen aan radicalisering van jongeren? En: moeten de inlichtingendiensten beter samenwerken? En heeft Den Haag daar uberhaupt een antwoord op? EenVandaag volgt tijdens het debat de nieuwe fractievoorzitter van de ChristenUnie, Gert-Jan Segers. Hij is ook kenner van de radicale islam.
- Extra maatregelen België tegen terreurdreiging
België heeft vandaag extra maatregelen aangekondigd om de terreurdreiging in het land terug te dringen. Het land gaat 400 miljoen euro in de bestrijding van het terrorisme steken, teruggekeerde Syrië-gangers kunnen direct worden vastgezet, moskeeën kunnen worden gesloten en haatpredikers kunnen vanaf nu huisarrest krijgen. Dit heeft premier Michel vanmiddag gezegd in een toespraak in het parlement over de aanslagen in Parijs, die gepleegd zijn door Frans-Belgische cellen. EenVandaag spreekt hierover met minister van Defensie Steven Vandeput.