Bekijk de uitzending van EénVandaag terug

Do 29 oktober 2015 | 01:20 EénVandaag

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van EénVandaag gemist? Bekijk hier naar EénVandaag gemist.

EénVandaag

Datum
Do 29 oktober 2015
Tijd
01:20 tot 01:50
Zender
NPO 1
Genre
Nieuwsuitzending
Presentatie
Bas van Werven, Pieter Jan Hagens, Suzanne Bosman
Twitter hashtag
#eenvandaag
Officiële Twitter
@eenvandaag
Uitzending gemist
EénVandaag gemist
Deel-url
gids.tv/14354515

Vanavond onder andere in EénVandaag:

- Fyra-comissie: "Belangen reiziger geschaad"

De parlementaire enquêtecommissie Fyra heeft vandaag haar eindrapport gepresenteerd. De commissie trekt daarin conclusies over haar onderzoek naar dit totaal mislukte spoorproject.
- "Het kabinet heeft het algemeen belang van het tot stand brengen van goed vervoer op de HSL-zuid geschaad.”
- "De Staat en NS stelden niet de reiziger maar financiële en strategische belangen voorop.”
- “De Tweede Kamer blafte wel maar beet niet en is op een aantal punten onjuist en/of onvolledig geïnformeerd.”
De conclusies van de parlementaire enquêtecommissie Fyra zijn spijkerhard. We bespreken in EenVandaag het eindrapport met Andries van den Berg en Marcel van Silfhout, auteurs van het boek 'ontspoord'.

- Mansveld stapt op

Staatssecretaris Wilma Mansveld, Infrastructuur en Milieu, stapt op. Dat is vanmiddag bekend gemaakt na de presentatie van het eindrapport over de Fyra. Haar positie stond al langer ter discussie, ze zou meerdere aanvaringen hebben gehad met de Kamer en informatie te laat hebben doorgegeven. Het eindrapport 'de reiziger in de kou' stelt dat het project vanaf het begin al mis ging. Daarnaast is de Tweede Kamer onjuist of onvolledig geïnformeerd, maar de commissie stelt haar medeverantwoordelijk voor het debacle. Het lot van Mansveld zou in handen liggen van de PvdA-top.

- Big Brother Awards: hoe kwetsbaar zijn we digitaal?

Vandaag is de uitreiking van de Big Brother Awards, de twijfelachtige ereprijs voor de grootste privacyschender van het jaar. De genomineerden zijn Achmea, Microsoft en minister Plasterk van Binnenlandse Zaken. Hoe kwetsbaar zijn we in de digitale wereld en wat kun je zelf ondernemen tegen schending van je privacy? EenVandaag spreekt hierover met digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom, initiatiefnemer van de Big Brother Awards. Ook gaan we langs bij Tijmen Schep van medialab SETUP, die uitlegt hoe zij mensen bewust proberen te maken van de risico’s van het online delen van informatie.

- De nieuwe Schijf van Vijf komt eraan

Afgelopen week kwam Wereldgezondheidsorganisatie WHO met het bericht dat bewerkt rood vlees kankerverwekkend is. Daarnaast verscheen er een onderzoek over het zoutgehalte in ons eten en zou in plastic verpakt voedsel ook kankerverwekkend zijn. De laatste jaren zijn er steeds meer 'gezondheidsgoeroe's' die morrelen aan ons voedselpatroon; brood en melk zouden niet meer gezond zijn, en superfoods als gojibessen moeten we juist wel eten. Wat moeten we nu geloven en wat niet? Wat is er nog gezond?

EénVandaag op tv

Staatssecretaris tweede kamer vlees milieu onderzoek minister fyra wilma mansveld brood eenvandaag presentatie discussie voedsel binnenlandse zaken plastic melk debacle bits of freedom achmea uitreiking mansveld plasterk infrastructuur enquêtecommissie microsoft rood medialab awards bosman ondernemen minister plasterk superfoods wereldgezondheidsorganisatie project parlementaire beet freedom kankerverwekkend schijf staatssecretaris wilma mansveld brother silfhout boek bas van werven pieter jan hagens suzanne bosman eten stapt op reiziger schep infrastructuur en milieu.