EenVandaag: o.a. 'trucje' met vergoeding standrechtelijk geëxecuteerden

Meest recente uitzending
Datum
Zo 25 oktober 2020
Tijd
01:50 tot 02:20
Genre
Informatief
Acteurs
Roos Moggré
Website
EenVandaag: o.a. 'trucje' met vergoeding standrechtelijk geëxecuteerden
Twitter hashtag
#eenvandaag
Officiële Twitter
@eenvandaag
Deel-url
gids.tv/25263720

Herhaling. Onderwerpen van deze uitzending

Door 'een trucje' hebben maar drie van de honderden kinderen van standrechtelijk geëxecuteerden nu recht op een vergoeding
Een bedrag van 5000 euro als je vader tussen 1945 en 1950 standrechtelijk in Nederlands-Indië is geëxecuteerd. Buitenlandse Zaken en Defensie maakten deze regeling zondag bekend. Nu blijkt dat er maar drie kinderen voor in aanmerking komen. "Kruideniersmentaliteit." En: "Een trucje waardoor er wederom geen sprake is van werkelijke erkenning." Advocaat Liesbeth Zegveld werd kwaad toen ze las aan welke voorwaarden kinderen moeten voldoen om voor de 5000 euro schadevergoeding in aanmerking te komen. In de voorwaarden staat dat 'binnen een redelijk termijn nadat de claimant bekend is geworden met de mogelijkheid om de Staat aan te spreken' de claim moet zijn ingediend. Zegveld: "Die 'redelijke termijn' is in de jurisprudentie 1 tot 2 jaar. Overschrijdt een eiser in een rechtszaak deze termijn, dan is hij alsnog niet-ontvankelijk bij de rechter."

6 miljoen Amerikanen mogen niet stemmen omdat ze ooit veroordeeld zijn: 'Ik voel me geen volwaardig mens'
Nergens in de VS wordt het kiezers zo onmogelijk gemaakt om straks op 3 november te gaan stemmen als in de zuidelijke staat Tennessee. Ashlee Sellar en Milton Thomas zijn daar het levende voorbeeld van. Dit is hun verhaal. De een heeft voor altijd haar recht om te mogen stemmen verloren, de ander heeft zijn kiesrecht na een lang gevecht weer weten te bemachtigen. Deze Amerikanen hebben gemengde gevoelens bij de aanstaande presidentsverkiezingen en dat maakt veel emoties bij hen los.

Fotograaf wekt Jezus, Rembrandt en Napoleon digitaal tot leven: zo doet hij dat
Jezus, Napoleon, Rembrandt en Van Gogh worden door kunstenaar en fotograaf Bas Uterwijk in een foto gevangen, zonder dat ze ooit voor een lens hebben gestaan. Computers slagen er steeds beter in om kunst te (helpen) maken. Toen door corona zijn werk dit voorjaar grotendeels stil kwam te liggen, ging Bas Uterwijk fulltime aan de slag met het online programma Artbreeder: software waarmee fotoportretten kunnen worden gemaakt van mensen die niet bestaan. Het programma kan doordat het miljarden afbeeldingen van gezichten heeft bestudeerd, niet van echt te onderscheiden mensen scheppen.

Meer op tv: Skispringen op tv , De Graafschap op tv en Korfbal op tv