Bekijk de uitzending van EenVandaag: o.a. Rutte blijft 'onacceptabel' als premier terug

Do 8 april 2021 | 18:15 EenVandaag: o.a. Rutte blijft 'onacceptabel' als premier

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van EenVandaag: o.a. Rutte blijft 'onacceptabel' als premier gemist? Bekijk hier naar EenVandaag: o.a. Rutte blijft 'onacceptabel' als premier gemist.

EenVandaag: o.a. Rutte blijft 'onacceptabel' als premier

Datum
Do 8 april 2021
Tijd
18:15 tot 18:45
Zender
NPO 1
Genre
Informatief
Presentatie
Rob Hadders
Website
EenVandaag: o.a. Rutte blijft 'onacceptabel' als premier
Officiële Twitter
@eenvandaag
Deel-url
gids.tv/26148062

Onderwerpen van deze uitzending

Rutte blijft 'onacceptabel' als premier, wel minder weerstand tegen samenwerking met VVD
Het blijft voor de meeste kiezers voorlopig onacceptabel als Mark Rutte weer premier wordt. Kiezers van GroenLinks willen zelfs dat hun partij samenwerken in een kabinet met Rutte nu al uitsluit. CDA-, D66- en PvdA-kiezers zijn constructiever. Hoewel er sinds de aanstelling van informateur Tjeenk Willink weer wat vooruit gekeken wordt in het formatieproces, lijken kiezers de perikelen van de afgelopen weken allerminst vergeten. Uit onderzoek van EenVandaag onder 27.000 leden van het Opiniepanel blijkt dat 34 procent het acceptabel te vinden als Rutte premier wordt van het nieuwe kabinet. Na het verkennersdebat was dat nog iets lager (28 procent), maar Rutte blijft voor kiezers duidelijk een flink obstakel om mee te willen doen in een nieuw kabinet.

Waarom de buitengesloten ambassadeur van Myanmar in Londen niet hoeft te rekenen op hulp van de Britse regering
De ambassadeur van Myanmar staat in Londen voor een potdichte deur van de ambassade. Hij mag er niet in, omdat hij opriep tot vrijlating van de afgezette leider, Aung San Suu Kyi. Politiek gezien kan het Verenigd Koninkrijk ook weinig voor hem doen. Volgens diplomatieke bronnen heeft de vice-ambassadeur Chit Win de leiding genomen over de ambassade. Hij staat aan de kant van de militaire machthebbers. Ambassadeur Kyaw Zwar Minn, staat niet aan de kant van de militaire machthebbers en is daarom buiten gesloten. "Tenzij de vice-ambassadeur hem weer naar binnenlaat is er voorlopig niet veel kans dat Kyaw Zwar Minn weer een voet in de ambassade zet", vertelt Marcel Brus, hoogleraar internationaal recht aan de Rijksuniversiteit Groningen.

UWV en CBR willen meepraten met formatie om drama's als toeslagenaffaire te voorkomen
De toeslagenaffaire, problemen bij uitvoeringsinstanties: het 'systeem' leek vaak machtiger dan de burger. CBR en UWV willen nu met uitvoerbaar beleid de menselijke maat terug en daarom in een zo vroeg mogelijk stadium betrokken worden bij de formatie. Bij het maken van politiek beleid werd in het verleden te weinig stilgestaan bij de uitvoerbaarheid en de haalbaarheid hiervan. Gevolg was dat burgers werden vermalen door bureaucratische regels en fouten bij instanties. Om te voorkomen dat ook in deze formatie beleid wordt uitgestippeld dat in de uitvoering tot problemen leidt, willen bestuursvoorzitter van het UWV Maarten Camps en CBR-directeur Alexander Pechtold al in een vroeg stadium aanschuiven in de formatie.


Onze nieuwe app is nu al te testen! Download hem op apps.gids.tv

EenVandaag: o.a. Rutte blijft 'onacceptabel' als premier op tv

.