EenVandaag: o.a. jongeren demonstreren meer dan ooit

Meest recente uitzending
Datum
Zo 7 juni 2020
Tijd
01:35 tot 02:00
Genre
Informatief
Website
EenVandaag: o.a. jongeren demonstreren meer dan ooit
Twitter hashtag
#eenvandaag
Officiële Twitter
@eenvandaag
Deel-url
gids.tv/24487579

Herhaling. Onderwerpen van deze uitzending

Demonstreren: jongeren doen het meer dan ooit, maar wel anders dan hun ouders
Geen werk, geen huis en geen pensioen. Wie anno 2020 de jeugd heeft, lijkt geen toekomst te hebben. En kwam de oudere generatie massaal in opstand, bij de huidige jonge generatie is het protest veel meer versplinterd. Toch is het toegenomen. Onder de kreet 'Willen jullie naar de Dam, dan gáán we naar de Dam' trokken eerdere generaties massaal ten strijde tegen allerhande onrecht. Massa-demonstraties met meer dan 100.000 mensen waren een jaarlijks terugkerend fenomeen waarmee grote groepen hun ongenoegen lieten blijken. Die tijd is voorbij. Maar er wordt wel degelijk geprotesteerd. "We zien juist dat het aantal protesten is toegenomen sinds 2008 en 2009."

Helft jongeren voelt zich niet gehoord over corona-aanpak: 'Oudere generaties nemen de besluiten, wij draaien op voor de rekening'
De helft (52 procent) van de jongeren van 16 tot en met 24 jaar vindt dat er onvoldoende wordt geluisterd naar hun generatie bij de aanpak van de coronacrisis. Ook vier op de tien (38 procent) jongeren tussen de 25 en 34 jaar voelen zich niet gehoord. Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, in samenwerking met jongerenorganisaties 3FM, CJP, NJR, LSVb en JOB.

Nooit meer in de rij en een sterrenkeuken thuis: door corona ontstonden toepassingen die eerder niet mogelijk leken
De coronacrisis heeft veel ellende gebracht, maar dwingt mensen ook tot grote creativiteit. Dit heeft allerlei verbeteringen opgeleverd in bijvoorbeeld de zorg, de culinaire wereld, en zelfs ook in pretparken. Eindelijk kort en efficiënt vergaderen, minder buikgriep en nauwelijks wachtrijen in pretparken. Wat deze situaties met elkaar gemeen hebben is dat het allemaal positieve effecten zijn, deels gerealiseerd met innovaties die in een mum van tijd zijn ontwikkeld om de moeilijkheden van de coronacrisis het hoofd te bieden.

Doorstuderen of toch maar blijven werken: Sem en Inez zien hun toekomst veranderen door de coronacrisis
Allebei hadden ze al bedacht wat hun volgende stap zou zijn, maar corona gooide roet in het eten. De keuzes van Sem en Inez laten zien hoe het leven van jongeren is beïnvloed: zij blijft studeren, hij besloot dat juist niet te doen.

Meer op tv: FC Dordrecht op tv , Soap op tv en Vandaag op tv