EenVandaag: o.a. helft jongeren vindt nieuwe coronaregels onduidelijk

Meest recente uitzending
Datum
Za 30 mei 2020
Tijd
01:35 tot 01:50
Genre
Informatief
Acteurs
Pieter Jan Hagens
Website
EenVandaag: o.a. helft jongeren vindt nieuwe coronaregels onduidelijk
Twitter hashtag
#eenvandaag
Officiële Twitter
@eenvandaag
Deel-url
gids.tv/24444832

Herhaling. Onderwerpen van deze uitzending

Met hoeveel mensen mag je samenkomen? Helft jongeren vindt nieuwe coronaregels onduidelijk
Vanaf 1 juni wordt opnieuw een deel van de coronamaatregelen losgelaten. We kunnen en mogen meer, maar wat precies? Daar is verwarring over. Vooral onder jongeren is onduidelijk met hoeveel mensen ze mogen afspreken. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 30.000 leden van het Opiniepanel over de corona-aanpak van het kabinet. Vorige week bevestigde premier Rutte dat de eerder uitgestippelde versoepeling door kon gaan. Vanaf 1 juni kunnen mensen weer voorzichtig terecht in restaurants, musea en op terrassen. Tot opluchting van veel mensen, bleek uit ons onderzoek vlak na de persconferentie van 6 mei.

Het checken van berichten door sociale media is ook een risico: wat is het verschil tussen een mening en nepnieuws?
Voor het eerst plaatste Twitter een waarschuwing voor onjuiste informatie. Het sociale mediakanaal deed dit bij een tweet van president Trump. Maar hoe bepalen platforms wat 'nepnieuws' is? "Het probleem ontstaat als mensen hun mening weergeven als feit." Door de coronacrisis hebben meerdere sociale mediaplatforms hun beleid voor het monitoren van nepnieuws aangescherpt. Zo verwijderden Twitter, Facebook en YouTube talloze posts. En besloot WhatsApp dat populaire berichten nog maar één keer doorgestuurd mogen worden.

Afstand houden? 'Nee, ik word toch niet ziek', zeggen veel jongeren die op straat hangen
Minder inbraken, overvallen en fietsendiefstallen: in coronatijd zijn deze misdaadcijfers gedaald. Maar er zijn ook stijgingen. Het aantal meldingen van overlast door jongeren verdubbelde, zo blijkt uit nieuwe politiecijfers. Je zult nu maar 18 jaar oud zijn. Grote kans dat je wil uitgaan, sporten of gewoon bij vrienden op bezoek. Maar dat mag al maanden niet. Toch blijven veel jongeren elkaar zien, buiten op hangplekken of 'stiekem' thuis, vertelt jongerenwerker Joselito Hasselnook, die in een Apeldoornse wijk werkt. "Het is verschrikkelijk voor veel jongeren, ze wisten vanaf het begin al niet hoe ze ermee om moesten gaan. Ze spreken 's avonds af, in groepen van soms wel veertig man."

Extra bewaking moet 'betreurenswaardige en bizarre' branden 5G-masten voorkomen
Een aantal zendmasten wordt de komende tijd extra beveiligd, liet minister Grapperhaus weten. De afgelopen week zijn er opnieuw twee masten in de fik gestoken, terwijl het juist nu cruciaal is dat de communicatie met hulpdiensten soepel verloopt. Sinds april is bij 29 zendmasten door het hele land brand gesticht. Daarom moeten in elk geval de zogeheten 'C2000-masten' worden beveiligd, vindt de minister. Deze masten vormen het communicatienetwerk van de Nederlandse hulp- en veiligheidsdiensten, waaronder het netwerk van alarmnummer 112.

Meer op tv: FC Volendam op tv , Fortuna Sittard op tv en Sparta op tv