EenVandaag: o.a. gevolgen verdere beperking visite

Meest recente uitzending
Datum
Vr 22 januari 2021
Tijd
01:10 tot 01:35
Genre
Informatief
Acteurs
Rik van de Westelaken
Website
EenVandaag: o.a. gevolgen verdere beperking visite
Twitter hashtag
#eenvandaag
Officiële Twitter
@eenvandaag
Deel-url
gids.tv/25743793

Herhaling. Onderwerpen van deze uitzending

Meer moeite met verdere beperking van visite dan met avondklok: 'Dit gaat enorme mentale problemen veroorzaken'
Een meerderheid vindt het goed dat het kabinet een avondklok invoert. Veel mensen zien geen andere keuze, met de Britse variant van het coronavirus in aantocht. Tegen de visitebeperking is meer weerstand. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 24.000 leden van het Opiniepanel. Het kabinet heeft grote zorgen over de coronavarianten die nu ook in Nederland opduiken en voert daarom een avondklok, verdere visite- en reisbeperkingen in.

Driekwart verwacht geen aanhouding bij overtreding avondklok: 'Het is normaal al een bezienswaardigheid als er politie langs komt'
Maar weinig mensen in het land denken gepakt te worden als zij de avondklok overtreden. Veel mensen zien nu al weinig blauw op straat en denken niet dat dat met een avondklok verandert. Toch zijn de meesten van plan zich aan de avondklok te houden. Een misdrijf, noemde premier Rutte het overtreden van die avondklok in de persconferentie van woensdagmiddag. Wie zich eraan waagt, riskeert zonder pardon een boete van 95 euro. Maar de kans dat men op de bon wordt geslingerd bij het overtreden van de avondklok, is volgens velen (78 procent) klein, zo blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 24.000 leden van het Opiniepanel.

Op patrouille met de Italiaanse politie, waar de avondklok al sinds november geldt en de boetes 4 keer zo hoog zijn
Het kabinet wil vanaf zaterdagavond een avondklok instellen. In Italië mogen mensen al sinds 6 november niet meer na 22.00 uur op straat zijn. De politie daar controleert actief, zelfs met drones. "Boetes zijn hoog, die schrijven we niet zomaar uit." De handhaving is anders dan bij 'gewone' overtredingen, benadrukt hoofdcommisaris van de politie Massucci in de stad Terni. "Want het zijn geen normale regels, het is geen normale situatie. We hebben te maken met mensen die gestresst zijn en genoeg hebben van de maatregelen en de situatie. We vermijden conflicten en proberen mensen vooral bewust te maken van de regels."

Meer op tv: Cultuur op tv , UFC op tv en Champions League op tv