Bekijk de uitzending van Door andere ogen terug

Ma 12 november 2018 | 20:25 Door andere ogen

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Door andere ogen gemist? Bekijk hier naar Door andere ogen gemist.

Door andere ogen

Datum
Ma 12 november 2018
Tijd
20:25 tot 20:55
Zender
NPO 2
Genre
Documentaire
Jaar
2018
Presentatie
Fons de Poel, Fons van de Poel
Twitter hashtag
#doorandereogen
Deel-url
gids.tv/21277317

Vanavond staat het MAX-programma Door Andere Ogen in het teken van de Oranje Leeuwinnen, die in de zomer van vorig jaar het land op stelten zetten door Europees kampioen te worden. Aan het woord komen: Vera Pauw, Hans Kraay jr., Martine Prange en Erik Dijkstra.

Hoe werden spelers als Lieke Martens, Vivianne Miedema en Shanice van de Sanden rolmodellen voor vele duizenden kinderen? Inmiddels is meisjes- en vrouwenvoetbal de snelst groeiende tak van sport in ons land. Deze aflevering van Door Andere Ogen gaat uitvoerig in op de lange weerbarstige geschiedenis van het vrouwenvoetbal. In 1938 werd het zelfs verboden en waren deelnemers overgeleverd aan 'wilde competities' buiten de KNVB om. Pas in 1971 werd dat verbod opgeheven, maar lang verbleef de tak van sport in een gedoogzone. Het enorme succes van de Oranje Leeuwinnen lijkt voor een definitieve doorbraak te hebben gezorgd.

In de uitzending blikken frontvrouwen van weleer terug op hun ervaringen in de voetballerij, die zo lang een exclusief mannenbolwerk bleef: Martine Prange, hoogleraar filosofie aan de universiteit van Tilburg en ooit profvoetballer in Turkije en Vera Pauw, oud-international en oud-bondscoach van de Oranjevrouwen. Pauw herinnert zich hoe haar nationale selectie in 2005 moest aantreden op een bijveldje in Lutjebroek. "Het was zelfs onverlicht. We konden 's avonds doorspelen dankzij de lichtmasten verderop, waar een veteranenelftal trainde." Pauw was een van de grondleggers van de professionalisering van de Oranjevrouwen, maar stuitte op vele muren bij de officiële voetbalinstanties.

Martine Prange vertelt hoe zij als kind al droomde van Cruijff, Neeskens en Van Hanegem. Maar toen zij zich met een groep vriendinnen aanmeldde bij een amateurclub, bleven de deuren gesloten.

Verboden, gedoogd en gevierd: dat is de lange weg die de Oranjevrouwen moesten bewandelen. In Door Andere Ogen becommentariëren ook Hans Kraay jr. (oud-voetballer, nu verslaggever) en programmamaker Erik Dijkstra de opmars van de Oranjevrouwen. ''De tijd dat we er met dedain naar keken is allang voorbij,'' zegt Kraay. "Het is onmiskenbaar topsport geworden en zo wordt het inmiddels ook in de media belicht. Niemand kan nog om dit Oranje heen."

Door andere ogen op tv

.