Docu: Zweden doen het anders

Meest recente uitzending
Datum
Zo 14 juni 2020
Tijd
11:05 tot 12:00
Genre
Documentaire
Acteurs
Nicolette Bloemberg, Thomas Erdbrink, Sander Schimmelpenninck
Deel-url
gids.tv/24533491

Het coronavirus heeft de wereld in z'n greep. Veel landen reageren met een lockdown, maar in Zweden blijven scholen en horeca gewoon open. Waarom? Journalisten Thomas Erdbrink en Sander Schimmelpenninck onderzoeken het in deze eenmalige special.

Lockdown
Vol verbazing kijken we sinds een paar weken naar de Zweden. Tijdens de coronacrisis gaat de wereld in lockdown, maar in Zweden zijn scholen en horeca gewoon open. Het dagelijks leven én de economie moeten zo min mogelijk ontwricht worden, dat is het uitgangspunt van de regering.

Vertrouwen
Correspondent Thomas Erdbrink heeft Iran verruild voor Noord-Europa als standplaats. Voor The New York Times doet hij verslag van de aanpak van het coronavirus in Zweden. Met verbazing en verwondering kijkt hij naar de kracht van de welvaartsstaat en het vertrouwen van de burgers in elkaar en in hun overheid.

Viroloog
Hij spreekt de viroloog die achter het Zweedse plan zit, migranten die extra hard zijn geraakt door de coronacrisis, een twaalfjarige Pippi Langkous-actrice over de rechten van het kind om naar school te blijven gaan en met Björn van Abba.

Horeca
Quote-hoofdredacteur en Op1-presentator Sander Schimmelpenninck bezoekt Zweden al jaren wekelijks voor zijn geliefde. Schimmelpenninck bezoekt het platteland van Grebbestad, waar zijn vriendin oesters duikt. Met zijn schoonfamilie heeft hij het over vertrouwen in de overheid en met lokale horecaondernemers bespreekt hij de situatie daar.

Bekijk de eerste beelden van deze documentaire op gids.tv/v221135/zweden-doen-het-anders.

Meer op tv: Borussia Dortmund op tv , Herhaling Op Tv op tv en Dakar op tv