Bekijk de uitzending van Docu: Etty Hillesum terug

Di 4 mei 2021 | 21:05 Docu: Etty Hillesum

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Docu: Etty Hillesum gemist? Bekijk hier naar Docu: Etty Hillesum gemist.

Docu: Etty Hillesum

Datum
Di 4 mei 2021
Tijd
21:05 tot 22:00
Zender
NPO 2
Genre
Documentaire
Acteurs
Mélinde Kassens
Deel-url
gids.tv/26276457

Documentairemaker Mélinde Kassens volgt schrijver Judith Koelemeijer, die werkt aan een biografie over het leven van de Etty Hillesum, die in de jaren 80 bekendheid kreeg door de publicatie van haar oorlogsdagboeken.

Archieven
Er is al het nodige van en over Etty Hillesum bekend, maar er is nog veel meer uit te zoeken en te reconstrueren. Judith gaat in binnen- en buitenland in archieven op zoek naar informatie over het leven van Etty, over haar moeder, haar minnaar Julius Spier en haar tijd in Auschwitz.

Bron
De dagboeken en brieven van Hillesum zijn niet alleen zeer persoonlijk, maar vormen ook een rijke historische bron. Door haar werk bij de Joodsche Raad kon ze aanvankelijk doorgangskamp Westerbork in en uit. Ook daarover schreef ze, in brieven die al tijdens de oorlog onder een schuilnaam zijn uitgegeven.

Tijd ver vooruit
Met de manier waarop ze in het leven stond en over aardse en niet-aardse zaken nadacht, was ze haar tijd ver vooruit. Etty Hillesum spreekt mensen van verschillende disciplines en leeftijden aan. Kunstenaars, denkers, oudere en heel jonge mensen laten zich door haar inspireren.

Onze nieuwe app is nu al te testen! Download hem op apps.gids.tv

Docu: Etty Hillesum op tv

.